10 kolorowych sałatek - wiosenne inspiracje
Sałatka z truskawkami i szpinakiem
Składniki: opakowanie szpinaku, truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki, sól, pieprz świeżo mielony, sos balsamiczny, oliwa.
Wykonanie: szpinak umyć, wysuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, skropić oliwą, wymieszać i rozłożyć na płaskim talerzu. Dodać truskawki polać sosem balsamicznym.
Sałatka wiosenna z jajkiem
Składniki: 20 dag żółtego sera, 4 pomidory, 6 jaj, natka pietruszki – pęczek, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie: sałatkę najlepiej podać w szklanej miseczce, ładnie się wtedy prezentują warstwy. Na dno ścieramy połowę żółtego sera na grubych oczkach. Na ser układamy 2 pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na to posypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Na pietruszkę kładziemy 3 jajka drobno pokrojone, posypujemy solą, pieprzem i przykrywamy majonezem. W tej samej kolejności układamy drugą warstwę.
Sałatka Gyros
Składniki: 80 dag pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka obtoczonego w przyprawie gyros, kapusta pekińska, majonez, ketchup łagodny, por, 4–5 ogórków kiszonych, puszka kukurydzy, 1 papryka czerwona, 2–3 jajka.
Wykonanie: mięso obsmażyć na ostrym ogniu i ostudzić. Kapustę pekińską pokroić bez białych części. Por, ogórki, paprykę drobno pokroić w kostkę.
Sałatkę układać warstwami:
- kapusta pekińska,
- majonez,
- kukurydza,
- ketchup 3–4 łyżki,
- por,
- majonez,
- ogórki,
- ketchup 3–4 łyżki,
- piersi z kurczaka,
- papryka,
- kapusta pekińska,
- jajka.
Sałatka orzeźwiająca
Składniki: winogron, seler naciowy, mała puszka kukurydzy, szynka konserwowa lub wyrazisty ser żółty, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie: winogron kroimy na połówki, seler na cienkie talarki, szynkę lub ser w kostkę. Dodajemy trochę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z arbuza
Składniki: 2 drobno pokrojone w półtalarki czerwone cebule, sok z 2 cytryn, ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, mocno schłodzony arbuz pokrojony w kostkę, natka pietruszki, mięta, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie: cebulę moczymy w soku z cytryn. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia. Posypujemy posiekaną miętą i pietruszką, skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy.
Sałatka kuskus
Składniki: kasza kuskus, papryka, pomidor, ogórek, cebula czerwona, oliwki, oliwa, sól, pieprz, zioła.
Wykonanie: kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystarczy ½ opakowania. Warzywa kroimy w kostkę. Gdy kasza wystygnie łączymy składniki, doprawiamy do smaku. Sałatka jest świetna do mięsa jako alternatywa dla ziemniaków.
Sałatka ziemniaczana
Składniki: kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach, ogórki kiszone, cebula, koper, sól, pieprz, majonez, musztarda.
Wykonanie: ziemniaki obieramy. Wszystko kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy.
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki: ugotowana pierś z kurczaka (może być z rosołu), kukurydza, 20 dkg żółtego sera, ananas, sól, pieprz, majonez.
Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, dodać majonez, wymieszać.
Sałatka z ryżem
Składniki: woreczek ryżu, 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę, 4 ogórki kiszone pokrojone w małą kostkę, garść szczypiorku, sól, pieprz, majonez.
Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku.
Sałatka z ravioli
Składniki: opakowanie makaronu ravioli, np. z szynką, 3 pomidory, 1 duży ogórek zielony, przyprawa tzatziki, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie: makaron ugotować, ostudzić, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Przyprawę tzatziki wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego!
Magdalena Hanke
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|