KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 maja 2019

Zbieramy zioła na zimę dla... drobiu

Warto sięgnąć do wiedzy, którą mieli nasi rodzice, a w szczególności dziadkowie, którzy karmili hodowane przez siebie ptaki domowe metodami naturalnymi. Zioła i rośliny zielne, zbierane wiosną i latem, stanowiły ważną część karmy dla drobiu – i to przez cały rok. Warto tę wiedzę odkurzyć i... wprowadzić w życie.

Dziś podstawą żywienia drobiu w systemie intensywnym są wyłącznie mieszanki pełnoporcjowe, które zaspokajają ich wszystkie potrzeby żywieniowe bez względu na porę roku. Mają tylko jedną zaletę – są wygodne. Natomiast w systemie ekstensywnym kury karmione są głównie tym, co akurat znajduje się w gospodarstwie, a więc ich pasza zimowa może się różnić od paszy zadawanej w lecie. Jeśli jednak hodujemy drób dla siebie lub na sprzedaż, albo zależy nam na smacznych jajach od kur, gdyż ich sprzedaż może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennego budżetu warto wrócić do metod stosowanych przed laty. Niegdyś nie tylko jaja, ale także mięso i mleko o każdej porze roku smakowało inaczej. Dlaczego? - bo zwierzęta były karmione inaczej.

Zioła w żywieniu drobiu

Zioła stosowane w żywieniu kur, jako naturalny dodatek pokarmowy doskonale pobudzają przewód pokarmowy (trzustka, wątroba), ponadto poprawiają przyswajanie paszy. Zioła dobrze wpływają na poprawę stanu odpornościowego kur, gęsi i kaczek. 

Gdy kaczki lub kury mają dostęp do wybiegu z zielonką same regulują sobie skład swojej karmy. Wybierają te rośliny, na które mają apetyt, a tym samym na które ich organizm ma zapotrzebowanie – także z powodów zdrowotnych. Jeśli mamy możliwość przygotowania wybiegu dla drobiu - warto z tej możliwości skorzystać. Ale to i tak nie zwalnia nas z obowiązku przygotowania zapasów ziół i zielonki na długie zimowe miesiące. Te zapasy warto zacząć robić już teraz. 

Obowiązkiem każdego posiadacza kur jest przygotowanie suszu z letnich zielonek. Kury najbardziej lubią pokrzywę, lucernę i koniczynę, mniszka lekarskiego i krwawnik, które powinny być suszone na słońcu.

Pokrzywy

Pokrzywy już są i w tym roku - mimo suszy obrodziły. Uwielbiają je tak naprawdę prawie wszystkie zwierzęta gospodarskie. kaczki, kury i gęsi nie są tu wyjątkiem. Nasi dziadkowie często parowali pokrzywy z ziemniakami, zadając taką paszę nie tylko dla drobiu, ale także dla trzody chlewnej. Dziś ziemniaki w paszach są zdecydowanie mniej popularne niż gotowe mieszanki paszowe, ale... nie oznacza to, że wolno nam rezygnować z pokrzywy. Rolnicy hodujący drób naturalnie zwracają uwagę, że ptaki lubią pokrzywę w każdej formie. 

W Polsce występują dwa rodzime gatunki pokrzyw. Pierwsza, najczęściej spotykana pokrzywa zwyczajna, faktycznie jest byliną kłączową, natomiast druga - pokrzywa żegawka, to roślina jednoroczna. Oprócz nich występuje także pokrzywa konopiolistna, również bylina, która włoski parzące posiada jedynie na kwiatostanach.

Jednak wszystkie gatunki pokrzyw mają włoski parzące, zawierające kwas mrówkowy. Pokrzywę można podawać siekaną surową lub zaparzaną - oczywiście nie wyłącznie, ale jako dodatek do paszy. 
 

Pokrzywę warto już teraz zbierać i suszyć dla drobiu. Zimą będzie jak znalazł. Tym bardziej, że pokrzywy zbierane w maju i w początkach lata mają delikatniejsze włókna, są więc dla ptaków smaczniejsze. Pokrzywa jest zielem podstawowym - jej ani latem, ani zimą nie powinno ptakom zabraknąć.

Lucerna siewna

Należy do ulubionych przez kury roślin. Lucerna siewna (Medicago sativa L.) zawiera polisacharydy, saponiny oraz flawonoidy, które wykazują działanie stymulujące na układ immunologiczny. 

Mniszek lekarski

To jedna z najpopularniejszych roślin naszych łąk, która posiada właściwości wspomagające zdrowie, także dla ludzi. Jest jedna z roślin najchętniej wybieraną przez ptaki hodowlane. Warto zbierać i suszyć liście mniszka dla ptaków na zimę, gdy będzie można dodać je pokruszone do paszy.

Rdest ptasi 

Nazywany bywa także drutowcem czy świńską trawą – jest to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Jest pospolitym chwastem, porasta pola, ogrody, łąki, skraje lasów, podwórka, brzegi rzek, przydroża, piaszczyste nieużytki i... jest przysmakiem domowego ptactwa – kur, kaczek, gęsi. Rdest zawiera krzemionkę, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C, a nawet witaminę A. Nic więc dziwnego, że korzystające z wybiegu ptaki domowe bardzo chętnie go zjadają.

Jeżówka wąskolistna 

Echinacea angustifolia – wpływa na zwiększenie stężenia immunoglobulin w surowicy krwi kur, poprawiając ich zdrowotność i zmniejszając śmiertelność. Ma również pozytywny wpływ na wskaźniki produkcyjne. Jeżówka jest także adaptogenem czyli rośliną, która potrafi wzmocnić nawet ludzki układ odpornościowy.

Lebioda 

Jedna z jej tradycyjnych ludowych angielskich nazw to fat hen, czyli ,,tłusta kura'', gdyż często karmiono nią zwierzęta. Ptaki same chętnie wybierają lebiodę gdy mają dostęp do wybiegu. Roślina jest bardzo pożywna, nie tylko dla ptaków, ale także dla ludzi i dawniej stanowiła pokarm dla osób biednych.

Tymianek 

Jak informują eksperci, zostało wykazane, że tymianek ma działanie antybakteryjne, zwalcza m.in. bakterie E. coli oraz Salmonelli, a także właściwości przeciwgrzybicze.

Każdy, kto choć raz wpuścił kaczki lub kury do przydomowego sadu wie, że ptaki nie pogardzą i spadłymi owocami i robakami, które w nich można znaleźć. Eksperci zauważają, że im bardziej urozmaicone jest pożywienia ptaków tym jaja i mięso sa smaczniejsze. Dlatego już teraz warto robić zapasy na zimę.

 

Jak przygotować zapasy na zimę?

Pamiętajmy, że na przygotowanie 1 kg suszu zużywa się 3,5-4,5 kg zielonki. Na całą zimę dla jednej kury należy zgromadzić 1-1,5 kg suszu, a dziennie skarmiać 5-10 gramów. 

Pokrzywa to podstawa. Inne ulubione rośliny także powinny się w suszu znaleźć. Pamiętajmy jednak, ze zdecydowanie nie wolno się skarmiać kur łętami z ziemniaków i pomidorów. Im mniej włókniste rośliny wybierzemy na susz - tym lepiej. Będą miały więcej właściwości prozdrowotnych i będą dla ptaków smaczniejsze. Dlatego należy zacząć zbierać zielonkę na zimę już w maju.

Korzystajmy też z mądrości, która odziedziczyliśmy w spadku po naszych dziadkach. Wydany w 1932 roku miesięcznik ,,Hodowca Drobiu'' radzi:

Żywić kury należy w godzinach stałych, rano, w południe i wieczorem. Najlepsze pasze dla kur to: buraki, marchew, ziemniaki, liście kapusty i roślin motylkowych, otręby pszenne, mąka z kukurydzy, żołędzi, twaróg, a jako mineralne: mączka ze skrup jak, z kości i węgiel drzewny. Dobrze jest zapewnić kurom żwir tłuczony, co ułatwia kurom trawienie pokarmu. Kury powinny mieć pod dostatkiem wody czystej i świeżej, lecz niezbyt zimnej. Gdy kury korzystają z wybiegu na ścierniska daje im się w domu paszy mniej. W okresie zielonym kurom dawać, ile zjedzą, paszy zielonej, a więc siekane buraki lub marchew, liście kapusty albo skiełkowany owies. Dodatek kruszyn suszonych pokrzyw, mączki z chrabąszczy, pobudza kury do nieśności.  Ziemniaki, wreszcie buraki pastewne podaje się kurom gotowane. 

 

I choć od czasu wydrukowania tych zaleceń minęło bez mała sto lat niewiele się pod tym kątem zmieniło. Jeśli chcemy mieć smaczne jaja i zdrowie ptaki musimy zapewnić im dodatek ulubionych zielonek przez cały rok.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie