Soczewica na talerzu - przepisy na zdrowe dania
Sałatka z soczewicy w towarzystwie tuńczyka
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- 2 puszki soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 4 jajka
- natka pietruszki
- kawałek pora
- majonez
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z soczewicą i tuńczykiem?
Groszek, kukurydzę, soczewicę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić. Pora i natkę pietruszki również drobno poszatkować. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez doprawić do smaku i gotowe.
Brownie z soczewicy
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej czerwonej soczewicy
- 12 daktyli bez pestek
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki syropu klonowego
- 0,5 szklanki kakao w proszku
- 0,5 szklanki mąki migdałowej
- 0,5 szklanki oleju
Wykonanie:
Daktyle bez pestek zalać mlekiem i zaczekać aż się namoczą. Odcedzić nadmiar mleka i wrzucić je do dużej miski. Dodać do niej soczewicę, olej, kakao, jajka oraz syrop klonowy i połączyć w jednolitą masę przy użyciu miksera. Drobno posiekać kawałki czekolady i wrzucić do miski, dodać także mąkę migdałową oraz ekstrakt z wanilii. Ciasto dobrze wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Doskonale smakuje zaraz po upieczeniu. Brownie można udekorować lukrem lub jedynie posypać cukrem pudrem.
Potrawka z soczewicy
Składniki:
- 1,5 szklanki soczewicy
- 1 kg dyni
- 2 szklanki wody
- olej
- 1 por
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i zamarynować przynajmniej dzień wcześniej. Godzinę przed przygotowaniem dania wyjąć z lodówki. Pokroić por w półplasterki i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać kawałki kurczaka w przyprawach i smażyć do zarumienienia. W międzyczasie obrać i pokroić dynię. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Wlać dwie szklanki wody i wsypać soczewicę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku i gdy soczewica zmięknie, danie jest gotowe.
Zupa z soczewicy z dodatkiem pulpecików
Składniki:
- 2 litry rosołu
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz
Składniki na pulpety:
- 60 dag mięsa mielonego z szynki lub łopatki
- 2 małe bułki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bułki moczyć w wodzie i odcisnąć. Do dużej miski włożyć mięso mielone i bułki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, musztardę i przyprawy. Mieszać i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Soczewicę zalać wodą wieczorem i pozostawić na całą noc. Następnie opłukać i odsączyć. Cebulę poszatkować w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z papryką wędzoną. Kiedy cebula się zeszkli dodać pietruszkę i marchewkę. Podsmażyć kilka minut, przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać opłukaną soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut pod przykryciem, dodać pulpeciki i gotować 10 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i gotowe. Zupa doskonale smakuje z pieczywem i odrobiną bazylii.
Kotleciki z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną. Przestudzoną soczewicę i kaszę jaglaną włożyć do miski. Dodać przyprawy, drobno posiekany ząbek czosnku i jajka. Wyrobić, uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Kotleciki doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Smacznego! Być może soczewica zagości także w Waszym menu :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|