KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Na Służewcu odbyło się święto polskiej żywności

Opublikowano 13.05.2019 r.
W sobotę pod hasłem „Polska Smakuje” odbył się w Warszawie, na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec, wyjątkowy piknik dla całych rodzin. Było to prawdziwe święto polskiej żywności.

Ponad 100 wystawców prezentowało produkty oznaczone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także regionalne, lokalne, tradycyjne i ekologiczne.

Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem i odżywianiem mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności - powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski otwierając  Piknik.

Na służewieckim torze przygotowano wiele innych atrakcji. Swoje stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, naukowe oraz muzea rolnicze w Szreniawie i w Ciechanowcu. Można było poznać zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne sposoby produkcji. Obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze i narzędzia do produkcji. Paradę ciągników rolniczych rozpoczął minister Ardanowski na ciągniku C 355.

Polacy nie chcą już żywności anonimowej, tylko takiej, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywności, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – podkreślił szef resortu rolnictwa.

W Polsce żywność jest smaczna, bezpieczna, jak również bardzo dobrej jakości, a także nie za droga. I to przede wszystkim Polacy powinni z tej żywności korzystać. Powinna być ona podstawą diety tych, którzy dbają o swoje zdrowie i dobrą kondycję – mówił minister i dodał, że to również patriotyzm narodowy i wspieranie polskiej gospodarki.

Jesteśmy wielkim eksporterem żywności. W ubiegłym roku wartość eksportu wyniosła ok. 30 mld euro – podkreślił minister Ardanowski i dodał, że eksportujemy ok. 50 – 60% produkcji mięsa drobiowego, ok. 80% wołowiny,  ok. 40% przetworów mlecznych i podobnie owoce, warzywa i soki.

Bogatą, wakacyjną ofertę przedstawiały gospodarstwa agroturystyczne Było także mini zoo zwierząt gospodarskich, wiele atrakcji i konkursów dla dzieci. Podczas Pikniku rozstrzygnięty został drugi, mazowiecki etap Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” organizowanego  przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Łuzkach, które przygotowało dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie. Zgodnie z regulaminem konkursu reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały regionalną potrawę, w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.

Specjalnym wydarzeniem Pikniku, który wpisał się obchody 80–lecia powstania w Warszawie Torów Wyścigów Konnych Służewiec, była gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wygrał ją ogier Palazzo ze Stadniny Koni Janów Podlaski. Dekoracji zwycięskiego konia dokonał minister Jan Krzysztof Ardanowski.  

Tegoroczny Piknik Poznaj Dobrą Żywność był prawdziwym, wspaniałym świętem polskiej żywności.

 

Więcej zdjęć w galerii poniżej.

 

Źródło: MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO