KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czas na szczaw! Co z niego ugotować?

Opublikowano 14.05.2019 r.
Szczaw to fascynująca roślina znana od wieków na całym świecie. W zależności od gatunku może mieć delikatny, orzeźwiający, kwaśny lub subtelnie cytrynowy smak. Jest źródłem cennych składników odżywczych i leczniczych. Dlaczego warto jeść szczaw i jakie dania można przyrządzić z dodatkiem tego wyjątkowego warzywa?

W starożytnym Rzymie i Egipcie szczaw był przyprawą powszechnie stosowaną do łagodzenia smaku ciężkich dań. Dziś przyrządzamy z niego zupy, to doskonały dodatek do sosów, mięs czy kanapek. Jest popularny szczególnie w kuchni francuskiej i egipskiej. Ze względu na właściwości zakwaszające można go stosować jako zamiennik cytryny w sosach czy sałatkach.

Szczaw - zdrowy czy nie?

Szczaw jest świetnym źródłem magnezu, fosforu, potasu, wapnia czy witaminy A i C. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a w związku z tym eliminuje problemy żołądkowo-jelitowe takie jak skurcze, wzdęcia, zaparcia czy biegunka. Potas obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei witamina A, czyli silny przeciwutleniacz, zadba o zdrowie oczu. Warzywo to uzupełnia też poziom żelaza w organizmie, a w efekcie również zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek oraz przeciwdziała anemii. Poza tym poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Szczaw zawiera mnóstwo kwasu szczawiowego, który zmienia wapń w składnik nieprzyswajalny w naszym organizmie. W związku z tym odkłada się on w postaci kamieni nerkowych. Dlatego nie należy spożywać dużej ilości dań ze szczawiem, a w celu wyrównania straty wapnia najlepiej spożywać potrawy ze szczawiem z dodatkiem jajek czy zsiadłego mleka. Dania ze szczawiem nie są polecane osobom z osteoporozą, reumatyzmem, chorobami nerek czy chorobami pęcherzyka żółciowego.

W kulinarnym kalendarzu maj = szczaw, więc polecamy Wam kilka świetnych przepisów!

 

Wiosenna sałatka ze szczawiem

Składniki:

  • 5 ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 2 garści szczawiu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, ogórki i cebulkę kroimy w kostkę. Szczaw drobno siekamy. Łączymy składniki, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 łyżka mąki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Pokroić żeberka, opłukać je i włożyć do dużego garnka. Opłukać porcję rosołową i włożyć do garnka. Zalać mięso zimną wodą, dodać 0,5 łyżeczki soli i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny, zebrać je, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Obrać pietruszkę, seler i marchewkę, a także por i cebulę i wrzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po pół godziny wyjąć ugotowaną cebulę. Dodać opłukany i drobno pokrojony szczaw i gotować przez kilka minut. Śmietanę połączyć z 2 łyżkami zupy i odrobiną mąki, wymieszać i zabielić zupę. Doprawić do smaku. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo lub z pieczywem.

 

Piersi z kurczaka ze szczawiem

Składniki:

  • 2 podwójny filet z kurczaka
  • 4 garści szczawiu
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na plastry. Rozbić je tłuczkiem do mięsa. Szczaw umyć, osuszyć i odciąć łodyżki. Pokroić liście szczawiu na małe kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać szczaw i chwilę podsmażyć, a następnie dodać marchewkę i ziemniaki, aż warzywa zmiękną. Doprawić farsz do smaku. Filety z kurczaka doprawić z dwóch stron, na ich środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć i spiąć wykałaczkami. Faszerowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

 

Makaron w towarzystwie szczawiu

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki masła
  • 200 g szczawiu
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • odrobina żółtego sera
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szczaw opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić, następnie posolić i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kilka minut smażyć, a następnie dodać szczaw. Gdy zwiędnie wlać śmietankę, dodać starty ser i przyprawić do smaku. Całość zagotować i jeść ze smakiem :-)

 

Wykorzystaj w kuchni świeże liście szczawiu i ciesz się smakami wiosny!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO