KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
14 maja 2019

Czas na szczaw! Co z niego ugotować?

Szczaw to fascynująca roślina znana od wieków na całym świecie. W zależności od gatunku może mieć delikatny, orzeźwiający, kwaśny lub subtelnie cytrynowy smak. Jest źródłem cennych składników odżywczych i leczniczych. Dlaczego warto jeść szczaw i jakie dania można przyrządzić z dodatkiem tego wyjątkowego warzywa?

W starożytnym Rzymie i Egipcie szczaw był przyprawą powszechnie stosowaną do łagodzenia smaku ciężkich dań. Dziś przyrządzamy z niego zupy, to doskonały dodatek do sosów, mięs czy kanapek. Jest popularny szczególnie w kuchni francuskiej i egipskiej. Ze względu na właściwości zakwaszające można go stosować jako zamiennik cytryny w sosach czy sałatkach.

Szczaw - zdrowy czy nie?

Szczaw jest świetnym źródłem magnezu, fosforu, potasu, wapnia czy witaminy A i C. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a w związku z tym eliminuje problemy żołądkowo-jelitowe takie jak skurcze, wzdęcia, zaparcia czy biegunka. Potas obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei witamina A, czyli silny przeciwutleniacz, zadba o zdrowie oczu. Warzywo to uzupełnia też poziom żelaza w organizmie, a w efekcie również zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek oraz przeciwdziała anemii. Poza tym poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Szczaw zawiera mnóstwo kwasu szczawiowego, który zmienia wapń w składnik nieprzyswajalny w naszym organizmie. W związku z tym odkłada się on w postaci kamieni nerkowych. Dlatego nie należy spożywać dużej ilości dań ze szczawiem, a w celu wyrównania straty wapnia najlepiej spożywać potrawy ze szczawiem z dodatkiem jajek czy zsiadłego mleka. Dania ze szczawiem nie są polecane osobom z osteoporozą, reumatyzmem, chorobami nerek czy chorobami pęcherzyka żółciowego.

W kulinarnym kalendarzu maj = szczaw, więc polecamy Wam kilka świetnych przepisów!

 

Wiosenna sałatka ze szczawiem

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 2 garści szczawiu
  • 1 pomidor
  • 3 ogórki kiszone
  • 20 dag sera mozzarella
  • 1 grejpfrut
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rukolę i szczaw opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Ogórki kiszone pokroić w plasterki, pomidora i grejpfrut w mniejsze cząstki, a ser w maleńkie kawałki. Wszystko dodać do sałatki, przyprawić do smaku i polać odrobiną oleju.

 

 

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 łyżka mąki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Pokroić żeberka, opłukać je i włożyć do dużego garnka. Opłukać porcję rosołową i włożyć do garnka. Zalać mięso zimną wodą, dodać 0,5 łyżeczki soli i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny, zebrać je, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Obrać pietruszkę, seler i marchewkę, a także por i cebulę i wrzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po pół godziny wyjąć ugotowaną cebulę. Dodać opłukany i drobno pokrojony szczaw i gotować przez kilka minut. Śmietanę połączyć z 2 łyżkami zupy i odrobiną mąki, wymieszać i zabielić zupę. Doprawić do smaku. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo lub z pieczywem.

 

 

Piersi z kurczaka ze szczawiem

Składniki:

  • 2 podwójny filet z kurczaka
  • 4 garści szczawiu
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na plastry. Rozbić je tłuczkiem do mięsa. Szczaw umyć, osuszyć i odciąć łodyżki. Pokroić liście szczawiu na małe kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać szczaw i chwilę podsmażyć, a następnie dodać marchewkę i ziemniaki, aż warzywa zmiękną. Doprawić farsz do smaku. Filety z kurczaka doprawić z dwóch stron, na ich środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć i spiąć wykałaczkami. Faszerowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

 

 

Makaron w towarzystwie szczawiu

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki masła
  • 200 g szczawiu
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • odrobina żółtego sera
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szczaw opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić, następnie posolić i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kilka minut smażyć, a następnie dodać szczaw. Gdy zwiędnie wlać śmietankę, dodać starty ser i przyprawić do smaku. Całość zagotować i jeść ze smakiem :-)

 

Wykorzystaj w kuchni świeże liście szczawiu i ciesz się smakami wiosny!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice