Dziki bigos najlepszy - "Bitwa Regionów" na półmetku

Podniebienia jury podbił dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Drugie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” ze Starej Kornicy za golonkę faszerowaną duszoną w ciemnym piwie, a trzecie przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Szulborzu Wielkim za policzki wołowe w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną.
Werdykt jury ogłosił Dyrektor OT KOWR w Warszawie Paweł Smoliński. Zwyciężczynie odebrały nagrody z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który podziękował paniom za przywracanie smaków przeszłości.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Inicjatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Źródło: KOWR, fot. MRiRW
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|