KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Dziki bigos najlepszy - "Bitwa Regionów" na półmetku

Opublikowano 14.05.2019 r.
Dziesięć trzyosobowych reprezentacji kół gospodyń wiejskich stanęło w szranki podczas drugiego etapu konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w Warszawie. Panie z Mazowsza konkurowały 11 maja w trakcie Pikniku Poznaj Dobrą Żywność. Autorki najlepszej potrawy pojadą na finał do Poznania.

Podniebienia jury podbił dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Drugie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” ze Starej Kornicy za golonkę faszerowaną duszoną w ciemnym piwie, a trzecie przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Szulborzu Wielkim za policzki wołowe w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną.

Werdykt jury ogłosił Dyrektor OT KOWR w Warszawie Paweł Smoliński. Zwyciężczynie odebrały nagrody z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który podziękował paniom za przywracanie smaków przeszłości.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Inicjatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

 

 

Źródło: KOWR, fot. MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:bitwa regionów
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO