Szparagowe ABC - jedzmy smaczne i zdrowe szparagi!

Szparagi to zwiastun wiosny i bardzo niskokaloryczne warzywo, którym możemy objadać się bez wyrzutów sumienia. Sezon na szparagi trwa krótko – czasem nie ma ich już w czerwcu. Śpieszmy się zatem, kupujmy i zajadajmy ze smakiem! Najlepiej traktować je jak najprościej – można jeść szparagi w zupach, sałatkach, zrobić szybką przystawkę z sadzonym jajkiem, posypać serem, zapiec, jeść jako dodatek do ryby czy mięsa, a także makaronu lub risotto.
Zdrowe szparagi
Szparagi są bardzo zdrowym warzywem – zawierają cenny kwas foliowy, wiele witamin, glutation (wspiera układ odpornościowy, wspomaga organizm w procesie oczyszczania z toksyn) oraz asparaginę – związek wspomagający pracę nerek, również odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu. Szparagi są polecane osobom cierpiącym na infekecje dróg moczowych – zaleca się wtedy m.in. picie wody po ugotowanych szparagach. W sklepie znajdziemy białe i zielone szparagi. Zielonych nie trzeba obierać. Wystarczy odciąć im zdrewniałe końcówki, obmyć i są gotowe do obróbki termicznej (młode, cienkie szparagi nadają się do jedzenia na surowo, można je cieniutko pokroić na kuchennej tarce lub na tzw. mandolinie). Końcówek szparagów nie wyrzucajmy – wzbogacą smak każdej zupy, wywaru i bulionu. Białe szparagi obieramy od końca główki w dół cieniutkim nożykiem.
Poniżej kilka bardzo prostych i szybkich przepisów na szparagi.
Szparagi z jajkiem sadzonym i parmezanem alla milanese
Składniki:
- pęczek szparagów
- jajko
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ser parmezan lub inny twardy podobny gatunkowo
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i gotujemy al dente (lekko twarde). Na oliwie z oliwek smażymy jajko. Szparagi układamy na talerzu, na nich układamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec ścieramy parmezan. Jemy samemu jako lekką przystawkę lub kolację lub z kromką pieczywa.
Najprostszy i szybki krem ze szparagów
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 cebula
- oliwa z oliwek bądź masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy szparagi i podsmażamy przez chwilę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zupe miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jemy samą lub z kromką pieczywa. Możemy posypać dodatkowo tartym twardym serem typu Parmigiano Reggiano, Pecorino, Grana Padano.
Szparagi po azjatycku
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka nasion sezamu (białego lub czarnego)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- pół łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub rozpuszczonego brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy jeśli tego wymagają, myjemy, odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy do miękkości (ważne, by nie rozgotować, lepiej, żeby były lekko twarde). Kiedy szparagi się gotują przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, miód lub syrop klonowy bądź cukier, sos sojowy i starty imbir). Sos nie wymaga dodatku soli, bo zapewnia to już sos sojowy. Szparagi odcedzamy, polewamy sosem, na koniec posypujemy nasionami sezamu. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Szparagi z pieca z Grana Padano i jajkami
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- oliwa z oliwek
- czosnek
- pieprz, sól
- starty ser Grana Padano
- kilka jajek
- garść ulubionych ziół
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Osuszone, umyte szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać obficie oliwą, posypać grubo pokrojonym czosnkiem (by się nie spalił), posypać Grana Padano i świeżozmielonym czarnym pieprzem. Piec ok. 10-15 minut w zależności od grubości szparagów. Wyjąć z piekarnika i wbić kilka jajek w zależności od tego, ile chcemy. Zapiekać jeszcze jakieś 7-10 minut aż jajka lekko się zetną. Można dla ostrości posypać płatkami chilli, ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakują prosto z pieca z pajdą chleba lub bułeczką maczaną w pysznym czosnkowo -oliwnym sosie. Pycha!!!
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|