Zielony maj na talerzu - przepisy na sezonowe smakołyki
Opublikowano 20.05.2021 r.
Maj to miesiąc, w którym króluje zieleń. Widzimy ją dookoła, w otaczającej nas przyrodzie, ale zieleń może także zagościć na naszych talerzach. Dziś proponujemy Wam przepisy na „zielone” dania sezonowe.

Zielona zupa zdrowia
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
|
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe, dokładamy zielone szparagi (pokrojone na mniejsze kawałki). Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy na oliwie z oliwek). Dodajemy do bulionu gotujemy do miękkości warzyw. Wszystko blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania. Zupa doskonale smakuje z grzankami.
|
Zielony ryż po meksykańsku

Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
|
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy czosnek, kolendrę, pietruszkę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masę przygotowaną w blenderze – podsmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Po 2-3 minutach wlewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut. Gotowe – można podawać udekorowane świeżą natką pietruszki – świetnie smakuje jako dodatek do dań z drobiu czy ryb.
|
Makaron z cukinii

Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- ¼ szklanki śmietany 30%
- 4 łyżki startego parmezanu
|
Sposób przygotowania:
Cukinie musimy przepuścić przez tzw. tarkę spiralną – uzyskamy wówczas idealne cienkie paseczki, przypominające makaron. Na oliwie z oliwek należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie na patelnię dodajemy cukinię, podsmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan, mieszamy i chwilę gotujemy. Do naszego zielonego spaghetti można dodać także podsmażony boczek, pokrojony w kosteczkę.
|
Tort leśny mech

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4-5 kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
|
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, odsączamy i rozdrabniamy w blenderze. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie powoli wlewamy olej i mieszamy szpatułką. Dodajemy szpinak, aromat, mieszamy. W kilku partiach wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki.
Krem:
Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Dodajemy małymi porcjami serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Rewelacyjnie wygląda udekorowane np. pestkami granatu czy borówkami. Ciasto przed podaniem musi być schłodzone w lodówce przez 2-3 godziny.
|
Zielono na talerzu to zdrowo! Spróbujcie koniecznie :-)
Tematy pokrewne: | Szparagowe ABC - jedzmy smaczne i zdrowe szparagi! |
 | Młoda kapusta na talerze! Przepisy na wyśmienite potrawy |
 | Kolendra - świetna przyprawa i lek |
 | Szpinak – zdrowe warzywo „z kiepską opinią” |
 | Pyszne desery z rabarbarem - zobacz, jak je przygotować? |