Na Kujawach o polskiej białej gęsi
Rozmowy dotyczyły przede wszystkim możliwości zwiększenia eksportu puchu i pierza z hodowanych w Polsce gęsi na rynek japoński.
Minister Ardanowski, który od wielu lat wspiera rozwój przyzagrodowej hodowli gęsi na Kujawach, Pomorzu i innych regionach naszego kraju, podkreślił nie tylko bogatą tradycję tej hodowli, ale także fakt, że może być ona skuteczną alternatywą, zwiększającą dochody rolnicze. Znakomitej jakości, prozdrowotne mięso, podroby oraz pierze i puch znajdują coraz większe uznanie u bogatych i dbających o swoje zdrowie klientów nie tylko w Polsce.
Z 46 mln euro naszego eksportu artykułów rolno-spożywczych do Japonii prawie jedną czwartą stanowią puch i pierze. Natomiast gęsina znakomicie sprzedaje się w Niemczech.
Dania z mięsa gęsiego, np. półgęsek, gęsi pipek, pierogi, czernina są poszukiwane w najlepszych restauracjach.
W rozmowach z ministrem hodowcy gęsi podkreślali łatwość chowu, jego proekologiczny charakter, niskie koszty utrzymania zwierząt, gdyż nie wymagają one drogich budynków i technologii, a także zapotrzebowanie rynku i stosunkową łatwość opłacalnej sprzedaży. Minister Ardanowski podziękował wszystkim zaangażowanym w działalność Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, a przede wszystkim wyraził uznanie i szacunek dla niezmożonej pracy prezesa zarządu FHPBG Andrzeja Kloneckiego, niestrudzonego propagatora hodowli i chowu polskiej gęsi.
Źródło: MRiRW
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|