KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 kwietnia 2020

Rabarbarowa słodycz - przepisy na 3 szybkie i łatwe ciasta

Maj to początek sezonu na rabarbar. Wtedy jest najsłodszy i najlepiej nadaje się do wykorzystania w kuchni. Dziś proponujemy Wam trzy szybkie i łatwe ciasta z dodatkiem rabarbaru. W sam raz na majówkę!

Klasyczne ciasto z rabarbarem 

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • sok z połówki cytryny
  • 165 g mąki
  • 175 g masła w temp. Pokojowej
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • ziarna z laski wanilii, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy

Na wierzch ciasta:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Foremkę, w której będzie się piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki ok. 3 cm. Wrzucamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy razem mąkę, rozpuszczone masło, cukier, jajka i wanilię. Ubijamy mikserem do połączenia się składników. Następnie dodajemy połowę rabarbaru i mieszamy łyżką. Dodajemy drugą połowę, kiedy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część rabarbaru. Wylewamy do foremki. Przygotowujemy kruchy wierzch ciasta – mieszamy masło, mąkę, cukier i  imbir (w proszku), by powstały lekkie grudki jak przy kruszonce. Posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut.  Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.  

 

Ciasto rabarbarowe "z jednej miski"

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki mleka lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, aromat waniliowy lub nasiona naturalnej 1 laski waniliowej
  • 1 czubata szkl. mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 szklanki rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki

 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej masy i połączenia składników. Dodajemy rozpuszczone masło, wanilię i mleko lub maślankę. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i sól i znów mieszamy. Dodajemy rabarbar i mieszamy do końcowego połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i posypujemy 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. To ciasto można jeść nawet na słodkie śniadanie.

 

Ciasto rabarbarowe na maślance z cynamonowo – karmelowym wierzchem

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • pół szklanki masła
  • 1 i ½ szklanki rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki

Wierzch ciasta:

  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, i sól. Odkładamy na bok. Przy pomocy miksera ubijamy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy jajka, wanilię i ubijamy do połączenia się składników. Do maślanej masy dodajemy 1/3 ilość mąki, miksujemy, a następnie ½ szklanki maślanki. Mieszamy. Dodajemy partiami mąkę i maślankę do połączenia składników. Dodajemy rabarbar do masy i mieszamy łyżką. Ciasto z rabarbarem przelewamy do foremki. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki na cynamonowy karmel – brązowy cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Posypujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 min. do 1 godziny.

 

Rozkoszujmy się wspaniałym smakiem rabarbaru ukrytym w słodyczy ciast! Smacznego!

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione