Rabarbarowa słodycz - przepisy na 3 szybkie i łatwe ciasta

Klasyczne ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- sok z połówki cytryny
- 165 g mąki
- 175 g masła w temp. Pokojowej
- 175 g cukru
- 3 jajka
- ziarna z laski wanilii, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy
Na wierzch ciasta:
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Foremkę, w której będzie się piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki ok. 3 cm. Wrzucamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy razem mąkę, rozpuszczone masło, cukier, jajka i wanilię. Ubijamy mikserem do połączenia się składników. Następnie dodajemy połowę rabarbaru i mieszamy łyżką. Dodajemy drugą połowę, kiedy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część rabarbaru. Wylewamy do foremki. Przygotowujemy kruchy wierzch ciasta – mieszamy masło, mąkę, cukier i imbir (w proszku), by powstały lekkie grudki jak przy kruszonce. Posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Ciasto rabarbarowe "z jednej miski"
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki masła, rozpuszczonego
- 2 łyżki mleka lub maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, aromat waniliowy lub nasiona naturalnej 1 laski waniliowej
- 1 czubata szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bułka tarta
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 szklanki rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej masy i połączenia składników. Dodajemy rozpuszczone masło, wanilię i mleko lub maślankę. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i sól i znów mieszamy. Dodajemy rabarbar i mieszamy do końcowego połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i posypujemy 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. To ciasto można jeść nawet na słodkie śniadanie.
Ciasto rabarbarowe na maślance z cynamonowo – karmelowym wierzchem
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- pół szklanki masła
- 1 i ½ szklanki rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki
Wierzch ciasta:
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, i sól. Odkładamy na bok. Przy pomocy miksera ubijamy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy jajka, wanilię i ubijamy do połączenia się składników. Do maślanej masy dodajemy 1/3 ilość mąki, miksujemy, a następnie ½ szklanki maślanki. Mieszamy. Dodajemy partiami mąkę i maślankę do połączenia składników. Dodajemy rabarbar do masy i mieszamy łyżką. Ciasto z rabarbarem przelewamy do foremki. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki na cynamonowy karmel – brązowy cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Posypujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 min. do 1 godziny.
Rozkoszujmy się wspaniałym smakiem rabarbaru ukrytym w słodyczy ciast! Smacznego!
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|