Orzeźwiająca domowa lemoniada - kilka pomysłów
Lemoniada zwana jest także perskim sorbetem. Początkowo składała się 5 podstawowych składników. Były to woda, cukier, soda, cytryna i sok owocowy. Ciekawostką jest, że była w 1846 roku podawana w paryskich szpitalach jako lekarstwo. Dziś ten bezalkoholowy napój chłodzący chętnie przygotowujemy w zaciszu domowym. Jak dotąd nie wiadomo skąd pochodzi lemoniada. Prawdopodobnie pierwszy raz pojawiła się w Egipcie w roku 1000, po tym, jak cytryny dotarły tam z Chin. Aktualnie jest chętnie pijana na całym świecie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Poza czystą lemoniadą powstały także przepisy na zieloną czy różową lemoniadę, w zależności od tego, jakimi składnikami wzbogacimy jej smak.
Dlaczego warto pić lemoniadę?
- Lemoniada to pyszny napój, który pozytywnie działa na organizm oraz nasze zdrowie. A wszystko to wynika z połączenia wody z naturalnymi owocami.
- Cytryna jest skarbnicą witamin A, C, B6 oraz minerałów i flawonoidów, które pozytywnie wpływają na organizm.
- Sok z cytryny ułatwia pracę przewodu pokarmowego, zwalcza niestrawności i zaparcia. Ułatwia ruchy perystaltyczne jelit.
- Cytryna jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać odpowiednią wagę. A dodatkowo utrzymuje uczucie sytości.
- Lemoniada ułatwia wydalanie potu. Warto ją pijać podczas gorączki i grypy, ponieważ normalizuje temperaturę ciała.
- Dostarcza przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed dostępem wolnych rodników.
- Ten pyszny orzeźwiający napój nawadnia organizm, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, ułatwia oddychanie i poprawia kondycję skóry. Rozpoczynaj każdy dzień pyszną szklanką lemoniady, aby zyskać mnóstwo energii i dobry nastrój.
Jak zrobić lemoniadę?
Ten pyszny i orzeźwiający napój można przyrządzić na wiele sposobów. Możesz dodać do niego mnóstwo różnych składników, jednak najpierw najlepiej będzie nauczyć się podstawowej receptury przyrządzania lemoniady.
Do przygotowania lemoniady potrzebujesz:
- 3 szklanki zimnej wody
- 1 szklankę soku z cytryny (4-5 cytryn)
- 0,5 szklanki cukru
Cytryny umyć, osuszyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wlać go do dzbanka, dodać wodę i cukier. Energicznie wymieszać napój, a następnie doprawić do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśny dosypać cukru, a jeśli jest zbyt słodki, dodać soku z cytryny. Przed podaniem napój warto schłodzić w lodówce.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- 15 dużych truskawek
- 6 szklanek wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka soku z cytryny
Umyte i osuszone truskawki pozbawione szypułek wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać łyżkę cukru i 1 szklankę wody. Dobrze wymieszać i przelać do dzbanka. Wycisnąć sok z cytryn, wlać go do dzbanka, dodać pozostały cukier i wodę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i gotowe.
Zamiast kupować przesłodzone, gazowane napoje lepiej przyrządzić smaczną lemoniadę z dodatkiem ulubionych owoców. W sezonie letnim zamiast truskawek do takiej domowej lemoniady możesz wrzucić maliny, jeżyny, brzoskwinie lub arbuza. Duża zawartość cytryny w tym orzeźwiającym napoju oczyszcza organizm z toksyn oraz dostarcza składników odżywczych. Smak lemoniady możesz także wzbogacić miętą, bazylią, lawendą czy innymi ulubionymi ziołami.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|