Składniki:
- 210 g mąki
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 115 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki, zimnego
- 6 łyżek lodowatej wody
Na nadzienie owocowe:
- 3 szklanki rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki
- 2 szklanki truskawek, umytych, obranych z szypułek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2/3 szklanki cukru (możemy zmniejszyć i dodać ½ szklanki)
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- cukier kryształ do posypania gotowej tarty
|
Sposób przygotowania: Aby zrobić ciasto – mieszamy razem mąkę, masło, cukier, wodę i sól. Możemy zrobić to rękoma lub mikserem pulsacyjnie, aż ciasto zacznie przypominać okruchy. Zagniatamy szybko (ciasto na tarty nie lubi ciepła), formułujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Truskawki i rabarbar umieszczamy w misce, dodajemy skórkę cytrynową, posypujemy cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszamy – w przeciwnym razie owoce puściłyby za dużo soku, który po upieczeniu wyciekałby z ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C, góra-dół. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na średnicę ok. 36 cm. Teraz mieszamy truskawki, rabarbar, cukier, skórkę cytrynową i skrobię. Kładziemy na środku naszego ciasta, zostawiając ok. 8 cm miejsca na brzegach. Brzegi zawijamy rękami do środa ciasta, by uzyskać rustykalną falbankę. Brzegi ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem- podczas pieczenia pięknie się zezłocą i zrobi się chrupiąca cukrowa kruszonka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-45 minut. Tartę można podać samą, z lodami waniliowymi, cynamonowymi czy kwaśną, gęstą śmietaną.
|