Oflagowane ziemniaki. A kiedy mięso?

Nie raz widziałem, jak w sklepach wielkopowierzchniowych ustawiają się długie kolejki po bardzo tanie mięso - powiedział nam pan Wacław, hodowca trzody chlewnej z woj. łódzkiego. - Kilka razy nawet zapytałem kilku osób, czy wiedzą, skąd pochodzi to tanie mięso. Usłyszałem: jak jest takie tanie, to przecież musi być z Polski, bo komu by się chciało transportować tanie mięso przez wiele set kilometrów. Ręce opadają. Gdybyż ci ludzie wiedzieli, dlaczego to mięso jest tak tanie...
Podpisane przez ministra rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych zostało przygotowane w porozumieniu z ministrem zdrowia. Zmiany są po to, by - jak czytamy na stronach resortu - konsumenci mieli informację o państwie pochodzenia ziemniaków dostępnych w obrocie detalicznym. Znakowanie będzie wymagane zarówno w przypadku ziemniaków pakowanych (z wyłączeniem tych których opakowania oznakowano logo ,,Produkt polski'') jak i sprzedawanych "na wagę".
Okazuje się, że i minister rolnictwa widzi konieczność znakowania mięsa. Jak poinformował Jan Krzysztof Ardanowski w mediach społecznościowych, zamierza wystąpić do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa. Biorąc jednak pod uwagę eurowybory, a co za tym idzie zmiany w Parlamencie Europejskim i Komisji Europejskiej, sprawa - niestety – nie będzie to szybko. A szkoda.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|