KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 lipca 2019

Morelowe love - przepisy na słodkości z morelami

Morele najlepsze są prosto z drzewa. Świetnie smakują też w domowych słodkościach. Polecamy zatem przepisy na najlepsze ciasta z morelami. Morelowe love czas zacząć :-)

Ciasto z morelami na maślance

Składniki:

  • 10 łyżek masła w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (lub nasiona z 1 laski waniliowej)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki maślanki 
  • 14 moreli, umytych, wypestkowanych, pokrojonych na połówki
  • do podania: ubita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić masło z cukrem i wanilią. Dodać po jednym jajku i dalej ubijać. Na koniec wmieszać skórkę startą z cytryny. W oddzielnej mniejszej miseczce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek z cukrem i wymieszać dobrze. Na koniec dodać maślankę i ponownie zamieszać, by w cieście nie było grudek. Ciasto przelać do formy. Na wierzch układać połówki moreli – na przemian jedną od strony skórki, jedną od strony miąższu, aby ułożyć ładny wzorek. Piec ciasto ok. 30-40 minut. Można podać z ubitą śmietaną.

 

 

Tarta morelowa we francuskim stylu

Składniki na ciasto:

  • 175 gr mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 gr masła, schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki
  • ok. 40 ml lodowatej wody

Składniki na nadzienie morelowe:

  • ok. 14 małych moreli lub 8 dużych
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli

Na wierzch ciasta:

  • 1/4 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki niesolonych pistacji

 

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto: w robocie kuchennym lub ręcznie wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło. Szybko wymieszać, aby z ciasta powstała drobna kruszonka. Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i schładzać co najmniej 30 minut w lodówce. Przygotować nadzienie morelowe: morele umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, położyć na niej morele, dodać sól i cukier i smażyć owoce, aż puszczą sok, zaczną bulgotać i lekko zmiękną. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć na foremkę wysmarowaną masłem zostawiając miejsce na brzegach, ok. 3 cm. Wyłożyć morele. Brzegi tarty zawinąć do wewnątrz. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni ok. 35-45 minut, aż będzie złoto-brązowe. Upieczone ciasto posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.


 

Ciasto morelowe z lawendą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 185 gr masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub zwykłego rzepakowego i słonecznikowego)
  • 220 gr cukru
  • 120 gr mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 120 gr mielonych orzechów włoskich
  • 90 gr mąki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy (można pominąć)
  • 600 gr moreli, pokrojonych na połówki, wypestkowanych

 

Na lukier:

  • 50 gr cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło, olej, cukier i migdały umieszczamy w misce i ubijamy na puszystą i jasną masę. Jajka rozbełtać, dodać do masy po jednym jednocześnie ubijając. Następnie dodajemy orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, sól i suszoną lawendę. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do foremki, na wierzch układamy połówki moreli. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się piecze, robimy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczone ciasto studzimy, polewamy lukrem. Można dodatkowo udekorować płatkami lawendy w cukrze lub suszonymi kwiatami lawendowymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Morele nadadzą domowym wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Skorzystajcie z naszych przepisów, a z pewnością będziecie zachwyceni :-) 

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione