Dziurawiec – na żołądek i depresję

Dziurawiec na wiele dolegliwości
Zgodnie z tradycją, herbaty z ziela dziurawca (Hypericum perforatum), zakwitającego zazwyczaj już w drugiej połowie czerwca, używano w chorobach wątroby, żołądka i jelit, nerwicach, a także przeziębieniach. Uznaje się go również za naturalne wsparcie w walce z depresją, złym nastrojem oraz bezsennością. Co ciekawe, w dawnych czasach roślinie tej przypisywano znaczenie magiczne – m.in. miała pomagać kobietom ciężarnym w przepędzeniu złych duchów…
Dziurawiec stosuj po konsultacji z lekarzem
Stosując dziurawiec, warto skonsultować się z lekarzem i farmaceutą, zwłaszcza gdy wykorzystujemy także inne leki. Użycie złego zestawu substancji leczniczych może nam zaszkodzić zamiast pomóc. Warto o tym pamiętać.
Herbatka czy nalewka z dziurawca?
Ci, którzy nie mają możliwości samodzielnego zbierania ziół bądź nie mają na to ochoty, bez trudu znajdą dziurawcową herbatę (najczęściej w saszetkach) w aptekach. Dziurawiec kupić można także często w formie suszonych liści, kapsułek lub oliwek. Można również w celach leczniczych wykorzystywać olej dziurawcowy.
Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne pozyskanie surowca zielarskiego warto zrobić to zgodnie z wytycznymi w naszym „Kalendarzu Rolników” , aby mieć jak najbardziej wartościowy surowiec (Wybierajmy dni z rysunkiem rączki, najlepiej te w okolicy pełni Księżyca).
Jako lek wykorzystywano także nalewki i wódki nastawiane na dziurawcu. Stosowano je głównie jako środek rozgrzewający, pobudzający trawienia przy niedomaganiach żołądka.
Inne nazwy dziurawca
Dziurawiec („w obiegu” funkcjonują również inne nazwy: świętojańskie ziele, ruta polna, ziele św. Jana, ziele krzyżowe, arlika) jest pospolitym ziołem, które naturalnie występuje na terenach Europy, zachodniej Azji i północnej Afryki. Lecznicze działanie zawdzięcza składnikom takim jak flawonoidy, garbniki, witaminy. Zawiera także olejek eteryczny.
![]() |
Magdalena Przybylak Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|