KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Płatki róż - wykorzystaj je w kuchni!

Opublikowano 05.07.2021 r.
Czy przyszło Ci do głowy, że możesz wykorzystać aromatyczne róże ze swojego ogrodu w sztuce kulinarnej? Poznaj przepisy na herbatę, konfiturę i nalewkę z płatków róży. Ciesz się ich niezwykłym smakiem.

płatki róż w herbacie

Do celów kulinarnych możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone płatki róż. Woda różana, dżem czy nalewka z płatków róży wzbogacą smak domowych deserów i słodyczy. Kwiatowy, aromatyczny różany smak rozpieszcza podniebienia.

Czy wszystkie płatki róż można spożywać?

Upewnij się, że płatki, których zamierzasz użyć w sztuce kulinarnej, rosną daleko od dróg, fabryk oraz nie zostały spryskane chemikaliami. Najlepiej wybierać pięknie pachnące róże z własnego ogrodu. Te wyróżniające się urodą rośliny uspokajają, pozytywnie nastrajają. Wykazują właściwości przeciwzapalne i ściągające oraz dostarczają witaminy C.

 

Herbata z płatków róż

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych płatków róż
  • 2 filiżanki wody
  • odrobina miodu

Jak zrobić domową herbatę?
Ususzone wcześniej płatki róż zalać wrzątkiem. Przykryć szklankę talerzykiem. Po kilku minutach można dosłodzić miodem i gotowe.

 

Konfitura z płatków róży

konfitura z płatków róż

Pamiętasz smak babcinych pączków z konfiturą różaną? Otóż okazuje się, że jej przygotowanie jest banalnie proste.


Składniki:

  • 1 kg płatków róży
  • 0,5 kg cukru
  • 4 cytryny

Jak przygotować aromatyczną konfiturę?
Po zebraniu i opłukaniu płatków róży pozwolić im przeschnąć. Można usunąć białe końcówki, ponieważ one nadają konfiturze charakterystycznej goryczki. Przeschnięte płatki umieścić w misce lub makutrze i ucierać. Wysiłek na pewno nie pójdzie na marne. Ta konfitura jest świetnym dodatkiem do jesiennej lub zimowej herbaty. A dodana do domowych pączków, sprawia, że znikają ekspresowo ze stołu.

 

Nalewka z płatków róży

Składniki:

  • 350 g pachnących płatków róż
  • 1 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn

Jak przygotować nalewkę krok po kroku?
Zebrać pięknie pachnące róże. Najlepiej niepryskane i z własnego ogrodu. Idealna pora by je zrywać to słoneczny dzień. Opłukać w ciepłej wodzie. Rozłożyć na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Włożyć płatki do wysokiego słoika. Wsypać cukier i pozostawić na kilka godzin. A następnie zalać wódką. Słoik postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 4 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu nim potrząsnąć. Płatki róż po jakimś czasie staną się brązowe. To zjawisko normalne. Po 4 miesiącach odsączyć napój z płatków. Dodać sok z dwóch cytryn. Sprawdzić, czy nalewka jest odpowiednio słodka, jeśli nie — dodać cukru. Jeśli jest zbyt słodka, dolać wody. I gotowe. Taka aromatyczna nalewka pysznie smakuje w zimowe wieczory.

 

Różane przysmaki są zdrowe, aromatyczne i wyjątkowo pyszne! Przekonajcie się sami ;-)

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO