KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 lipca 2021

Płatki róż - wykorzystaj je w kuchni!

Czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, że możesz wykorzystać aromatyczne róże ze swojego ogrodu w sztuce kulinarnej? Poznaj przepisy na herbatę, konfiturę i nalewkę z płatków róż. Ciesz się ich niezwykłym smakiem.

Do celów kulinarnych możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone płatki róż. Woda różana, dżem z płatków róży czy nalewka z płatków róży wzbogacą smak domowych deserów i słodyczy. Kwiatowy, aromatyczny różany smak rozpieszcza podniebienia.


Czy wszystkie płatki róż można spożywać?

Upewnij się, że płatki róż, które zamierzasz użyć w sztuce kulinarnej, rosną daleko od dróg, fabryk oraz nie zostały spryskane chemikaliami. Najlepiej wybierać pięknie pachnące róże z własnego ogrodu. Te wyróżniające się urodą rośliny uspokajają, pozytywnie nastrajają. Wykazują właściwości przeciwzapalne i ściągające oraz dostarczają witaminy C.

 

Herbata z płatków róż

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych płatków róż
  • 2 filiżanki wody
  • odrobina miodu

Jak zrobić domową herbatę z płatków róż?
Ususzone wcześniej płatki róż zalać wrzątkiem. Przykryć szklankę talerzykiem. Po kilku minutach można dosłodzić miodem i gotowe.

 

Konfitura z płatków róż

Pamiętasz smak babcinych pączków z konfiturą różaną? Otóż okazuje się, że jej przygotowanie jest banalnie proste.


Składniki:

  • 1 kg płatków róży
  • 0,5 kg cukru
  • 4 cytryny

Jak przygotować aromatyczną konfiturę z płatków róży?
Po zebraniu i opłukaniu płatków róż pozwolić im przeschnąć. Można usunąć białe końcówki płatków róż, ponieważ one nadają konfiturze charakterystycznej goryczki. Przeschnięte płatki róż umieścić w misce lub makutrze i ucierać. Wysiłek na pewno nie pójdzie na marne, bo ta konfitura jest świetnym dodatkiem do jesiennej lub zimowej herbaty. A dodana do domowych pączków, sprawia, że znikają ekspresowo ze stołu.

 

Nalewka z płatków róż

Składniki:

  • 350 g pachnących płatków róż
  • 1 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn

Jak przygotować nalewkę z płatków róż krok po kroku?
Zebrać pięknie pachnące róże. Najlepiej niepryskane i z własnego ogrodu. Idealna pora by je zrywać to słoneczny dzień. Opłukać w ciepłej wodzie. Rozłożyć na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Włożyć płatki róż do wysokiego słoika. Wsypać cukier i pozostawić na kilka godzin. A następnie zalać wódką. Słoik postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 4 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu nim potrząsnąć. Płatki róż po jakimś czasie staną się brązowe. To zjawisko normalne. Po 4 miesiącach odsączyć napój z płatków. Dodać sok z dwóch cytryn. Sprawdzić, czy nalewka jest odpowiednio słodka, jeśli nie - dodać cukru. Jeśli jest zbyt słodka, dolać wody. I gotowe. Taka aromatyczna nalewka pysznie smakuje w zimowe wieczory.

 

Różane przysmaki są zdrowe, aromatyczne i wyjątkowo pyszne! Przekonajcie się sami ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione