KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
29 czerwca 2019

Oregano - właściwości lecznicze, które musisz znać

Oregano to jedno z najbardziej popularnych ziół, które goszczą w naszej kuchni. Dodane do pizzy czy spaghetti nadaje tym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. A czy wiecie, że oregano kryje w sobie także wyjątkowe właściwości lecznicze? 

Oregano to potoczna nazwa zioła lebiodki pospolitej. Cennym surowcem są liście rośliny, ale pozytywne właściwości ma również olejek pozyskiwany z oregano. Co ciekawe, z leczniczego działania oregano chętnie korzystali już starożytni Grecy i Rzymianie. 

Oregano to roślina wieloletnia, kwitnie od czerwca do sierpnia. Coraz chętniej sadzimy ją w domowych zielnikach, ma jasnozielony kolor i pięknie pachnie. Wspaniałym dodatkiem do dań są świeże listki, a aromatyczną przyprawą suszone.

Oregano – właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne

Oregano jest bogate w witaminę C, A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, żelazo, wapń, fosfor.

Lebiodka pospolita ma wysoką zawartość olejku eterycznego, pozyskiwanego ze świeżych liści zioła. W jego składzie znajdziemy karwakrol i tymol, które posiadają silne właściwości antygrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Olejek ma też działanie przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry. Znalazł również zastosowanie w zwalczaniu drożdżaków typu Candidia, w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, podczas przeziębień czy przy bólach stawów.

Olejek z oregano zwykle stosuje się doustnie, jednak ma bardzo ostry smak i należy go rozcieńczyć. Optymalna dawka to 2 krople olejku na 1 szklankę wody. 

Oregano na kaszel

Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel. Suszone oregano można także stosować do inhalacji przy katarze i zapaleniu zatok. 

Oregano na dobre trawienie

Oregano zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu usprawnia proces trawienia. Jako dodatek do ciężkostrawnych dań sprawdzi się zatem doskonale.

Jak przygotować napar z oregano?

Łyżeczkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez 15 minut. Odcedzamy i pijemy. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI