Co się dzieje z cenami bydła?
Tanieją jednak tylko byki. W ciągu kilku miesięcy ceny za żywiec spadły z ponad 7 do nawet poniżej 6 zł/kg.
5,80-7,40 zł/kg - tyle płacą teraz firmy za byki czarno-białe. Za mieszańce o kilkadziesiąt groszy więcej. Powyżej 7 zł dostaniemy tylko za mięsne.
W klasyfikacji poubojowej byki kosztują poniżej 12 zł/kg, a za zwierzęta starsze niż dwuletnie stosowane są potrącenia.
Spadki nie dotknęły tylko byków rasowych wysyłanych na eksport. Wysokie ceny trzymają sztuki typowo mięsne, szczególnie limousine. Ceny skupu wagi żywej zarówno za byki, jak i jałówki dochodzą do 9,5 zł/kg, ale to towar premium. Ostatnie wahania cen pokazują jak bardzo nasz rynek zależny jest od eksportu i że warto stawiać na bydło mięsne. Jałówki cieszą się dużym zainteresowaniem zagranicznych kontrahentów. Stąd stabilne i wysokie ceny - wyższe nawet niż za byki. W wadze żywej to od 6 do 7,50 zł/kg. Stabilne są także notowania krów, za najcięższe sztuki można dostać około 5 zł/kg.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|