Wystartował konkurs ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów''
Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez ,,szybką'' przemysłową żywność. Nie mniej ważne jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości.
Do pierwszej, ogólnopolskiej edycji w 2000 roku komisja konkursowa zakwalifikowała 150 produktów - od osób prywatnych, z gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i lokalnych organizacji, pensjonatów i małych zakładów rzemieślniczych - informują organizatorzy konkursu. - Spośród tych produktów nagrodzonych zostało 20 najlepszych. W następnej edycji po raz pierwszy odbyły się finały regionalne w kilku województwach. Ustanowiona została nagroda najwyższa, przyznawana przez Krajową Kapitułę Konkursu – statuetka „Perła”. W edycji trzeciej finały odbywały się już we wszystkich regionach, pod patronatami marszałków.
Dziś konkurs rozgrywany jest regionalnie, a najlepsze produkty trafiają do ogólnopolskiego finału.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi. Finały regionalne tej edycji konkursu kończą się na początku września.
Wielki Finał XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 29 września 2019 r. w Poznaniu, w czasie Targów „Smaki Regionów” w pawilonie 11 (tzw. Iglica)
Targi „Smaki Regionów” odbywają się w dniach: 28-30 września 2019 r.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|