KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Lecznicza moc ostropestu plamistego

Opublikowano 27.10.2017 r.
Ostatnimi czasy nieco zapomniany – dziś znów powraca na nasze stoły. Mowa o ostropeście plamistym – wspaniałym i tanim remedium na wiele dolegliwości.

Lecznicze właściwości

Ostropest jest jedną z najlepiej przebadanych roślin na naszej planecie i posiada wspaniałe właściwości. Znany jest przede wszystkim z działania odtruwającego i oczyszczającego. Stosuje się go w chorobach wątroby (alkoholizm, wirusowe zapalenie wątroby typu A,B i C). Sylimaryna – główny składnik ostropestu działa na przewlekłe  i ciężkie schorzenia wątroby spowodowane m.in. chorobami, nadużywaniem leków, tłustą i niezdrową dietą, farmakoterapią (przy chorobach nowotworowych).

Ostropest polecany jest w momentach przewlekłego stresu, zmęczenia, osłabienia, uporczywych bólach głowy – nie bez przyczyny mówi się, że wszystkie emocje odkładają się w wątrobie (potoczne „coś mi leży na wątrobie”). Ostropest wspierając pracę wątroby działa również na te dolegliwości.

Jak wykorzystać ostropest?

Co ważne – ostropest jest ogólnie dostępny (sklepy zielarskie, apteki, ale też zwykłe sklepy spożywcze) i bardzo tani. Najlepiej kupować całe ziarna i mielić je w domu, bezpośrednio przed spożyciem. Z powodzeniem jednak możemy zaopatrzyć się także w już zmielony ostropest i posypywać nim wszystko na co mamy ochotę – kanapki, sałatki, serki, zupy, śniadaniowe owsianki, koktajle. Można także upiec chleb z dodatkiem ostropestu, a nawet ciasto czy ciasteczka. Polecany jest również olej z ostropestu plamistego posiadający te same właściwości. Tu jednak pamiętajmy – po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożywać na zimno – tylko tak zachowa swoje drogocenne właściwości. Olej ostropestowy ma specyficzny, dość gorzkawy smak – zatem niewprawieni mogą łączyć go z miodem (świetny sos do sałatki) lub przemycać w koktajlach owocowych. 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO