KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 listopada 2018

Ocet winny w pielęgnacji skóry

Przy stosowaniu octu winnego warto pamiętać, by nie dostał się w okolice oczu, ponieważ kwas może być niebezpieczny dla wzroku. Należy także pamiętać, że w kosmetyce naturalnej używa się tylko octu winnego, który ma około 5% stężenie. Octu spirytusowego 10% nie należy stosować, bo może być szkodliwy dla naszego organizmu. 

Ocet jabłkowy kosmetykiem?

Ocet winny ten z jabłek, ale też z innych owoców to najtańszy z kosmetyków medycyny naturalnej. Aby przygotować z niego kosmetyk, należy ocet jabłkowy rozcieńczyć wodą – zwykłą lub mineralną – w proporcji jedna część octu winnego do 6-10 części wody i stosować jako tonik do przemywania twarzy, szyi i dekoltu. 

Proporcja 1:6-10 jest polecana do rozcieńczania dla wszystkich rodzajów octów winnych, stosowanych w kosmetyce naturalnej.

Jakie są zalety stosowania octu winnego?

Ocet jabłkowy, ale także inne octy winne mają właściwości wygładzające skórę. Zaletą octów jest także przywracanie skórze jej naturalnego kwaśnego odczynu, który często usuwamy podczas mycia ciała.

Sprawdzony przepis na domowy ocet jabłkowy

Mając dobrej jakości jabłka, watro zrobić ocet samodzielnie. Oto przepis na domowy ocet jabłkowy, który z powodzeniem można wykorzystać w kosmetyce naturalnej lub w przetwórstwie. Oto lista składników:

  • 0,8 kg startych ekologicznych jabłek (ważne by były bez chemicznych oprysków),
  • 1 l wody,
  • 4 łyżki cukru.

Zdrowe jabłka należy oczyścić z części robaczywych, obitych lub uszkodzonych i zgnieść lub zetrzeć na tarce (do przygotowania octu można też wykorzystać obierzyny wykorzystane przy sporządzaniu szarlotki lub kompotu jabłkowego). Składniki następnie wkładamy do kamiennego garnka lub szklanego słoja, butli od wina itp. Cukier rozpuszczamy w wodzie i powstałym roztworem zalewamy owoce. Po zalaniu naczynie trzeba obwiązać płótnem lub gęstą gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce (gdzie jest temperatura ponad 20 stopni Celsjusza). 

Po 3-4 tygodniach ocet powinien być gotowy do użytku. Z powstałego płynu należy usunąć resztki pofermentacyjne. Wszystko przefiltrować przez gazę lub papierowy filtr do kawy, zlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione