KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 maja 2021

Młoda kapusta w naszej kuchni - poznaj znakomite przepisy

Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Poznaj nasze kulinarne propozycje!

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki octu

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Rewelacyjny dodatek do obiadu.

Rolada z młodą kapustą

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 400 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 3 serki topione
  • 2 małe czerwone papryki
  • sól i pieprz
  • olej
  • bułka tarta
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania: przygotować nadzienie z cebuli, kapusty, pieczarek, papryki i sera topionego. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zarumienić na odrobinie rozgrzanego oleju. Pieczarki obrać, drobno pokroić i dodać do podsmażonej cebuli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również dorzucić do warzyw. Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną młodą kapustę. Kiedy warzywa staną się miękkie dodać serki topione i od czasu do czasu mieszać do ich rozpuszczenia.

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i cienko rozbić przy pomocy tłuczka. Doprawić pieprzem i solą z obu stron. Nakładać przygotowany wcześniej farsz i zawinąć. Obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Placki z młodej kapusty

Składniki:

  • pół młodej kapusty
  • 200 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • olej

W misce ubić jajka ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Na tarce zetrzeć żółty ser i dodać go do miski. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Kłaść łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron do zarumienienia i odsączyć na papierowym ręczniku. Takie placki z młodej kapusty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków czy kaszy. Można je serwować z mięsem i surówką, polane ulubionym sosem.


Potrawka drobiowa z młodą kapustą

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • pół małej główki młodej kapusty
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • olej
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić w drobne paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulkę i zdjąć ją na talerzyk. Na ten sam olej wrzucić doprawione i pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka. Podsmażyć na złoto, a następnie dodać cebulkę i młodą kapustę. Jak kapusta zmięknie, wlać na patelnię rosół, śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 40 minut na wolnym ogniu. Potrawka świetnie smakuje z kaszą i surówką z młodej kapusty.

 

Zupa z młodą kapustą

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 duże kalarepy
  • 2 litry rosołu
  • 1 śmietanka do zup 18%
  • sól i pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce. Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, drobno poszatkować kapustę. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchewkę i kalarepę. Po 10-15 minutach dodać kapustę. Doprawić do smaku gotować aż kapusta będzie miękka. Zupę zabielić śmietanką, a na koniec posypać natką pietruszki i koperkiem.

 

Wytrawne ciasto z młodą kapustą

Składniki:

  • 500 g kapusty
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • koper
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Do dużej miski wbić jajka, wymieszać je ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku, dodać mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać, dodać poszatkowaną młodą kapustę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Masę przełożyć do formy do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. To intrygujące ciasto z młodą kapustą można podawać jako dodatek do mięs i surówki (może być świetnym zamiennikiem ziemniaków).

Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione