KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Młoda kapusta w naszej kuchni - poznaj znakomite przepisy

Opublikowano 30.05.2021 r.
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Poznaj nasze kulinarne propozycje!

kapusta zasmażana

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki octu
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Wsypać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Młoda kapusta zasmażana jest ewelacyjnym dodatkiem do obiadu.

Rolada z młodą kapustą

rolada z młodą kapustą Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 400 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 3 serki topione
  • 2 małe czerwone papryki
  • sól i pieprz
  • olej
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie z cebuli, kapusty, pieczarek, papryki i sera topionego. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zarumienić na odrobinie rozgrzanego oleju. Pieczarki obrać, drobno pokroić i wrzucić do podsmażonej cebuli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również dorzucić do warzyw. Po kilku minutach wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodać serki topione. Od czasu do czasu mieszać do ich rozpuszczenia. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i cienko rozbić przy pomocy tłuczka. Doprawić pieprzem i solą z obu stron. Nakładać przygotowany wcześniej farsz i zawinąć. Obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Placki z młodej kapusty

placki z młodej kapusty Składniki:

  • pół młodej kapusty
  • 200 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • olej
W misce ubić jajka ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Na tarce zetrzeć żółty ser i dodać go do miski. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Kłaść łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku. Takie placki z młodej kapusty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków czy kaszy. Można je serwować z mięsem i surówką, polane ulubionym sosem.

Potrawka drobiowa z młodą kapustą

młoda kapusta Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • pół małej główki młodej kapusty
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • olej
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić w drobne paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulkę i zdjąć ją na talerzyk. Na ten sam olej wrzucić doprawione i pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka. Podsmażyć na złoto, a następnie wrzucić cebulkę i młodą kapustę. Jak kapusta zmięknie, wlać na patelnię rosół, śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 40 minut na wolnym ogniu. Potrawka świetnie smakuje z kaszą i surówką z młodej kapusty.

Zupa z młodą kapustą

zupa z młodą kapustą Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 duże kalarepy
  • 2 litry rosołu
  • 1 śmietanka do zup 18%
  • sól i pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce. Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, drobno poszatkować kapustę. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchewkę i kalarepę. Po 10-15 minutach dorzucić kapustę. Doprawić do smaku i gotować aż kapusta będzie miękka. Zupę zabielić śmietanką, a na koniec posypać natką pietruszki i koperkiem.

Wytrawne ciasto z młodą kapustą

ciasto z młodą kapustą Składniki:

  • 500 g kapusty
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • koper
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Do dużej miski wbić jajka, wymieszać je ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku, dodać mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać, dodać poszatkowaną młodą kapustę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Masę przełożyć do formy do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. To intrygujące ciasto z młodą kapustą można podawać jako dodatek do mięs i surówki. Może być świetnym zamiennikiem ziemniaków.

Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO