Młoda kapusta w naszej kuchni - poznaj znakomite przepisy
Opublikowano 30.05.2021 r.
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Poznaj nasze kulinarne propozycje!
Tradycyjna młoda kapusta zasmażana
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 1 duża cebula
- szklanka wody
- sól, pieprz, cukier do smaku
- pół kostki masła
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki octu
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Wsypać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Młoda kapusta zasmażana jest ewelacyjnym dodatkiem do obiadu.
Rolada z młodą kapustą
Składniki:
- 1 kg schabu
- 400 g pieczarek
- 4 jajka
- 2 cebule
- 0,5 główki młodej kapusty
- 3 serki topione
- 2 małe czerwone papryki
- sól i pieprz
- olej
- bułka tarta
- mąka pszenna
Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie z cebuli, kapusty, pieczarek, papryki i sera topionego. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zarumienić na odrobinie rozgrzanego oleju. Pieczarki obrać, drobno pokroić i wrzucić do podsmażonej cebuli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również dorzucić do warzyw. Po kilku minutach wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodać serki topione. Od czasu do czasu mieszać do ich rozpuszczenia. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i cienko rozbić przy pomocy tłuczka. Doprawić pieprzem i solą z obu stron. Nakładać przygotowany wcześniej farsz i zawinąć. Obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Placki z młodej kapusty
Składniki:
- pół młodej kapusty
- 200 g żółtego sera
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 5-6 łyżek mąki
- sól i pieprz
- olej
W misce ubić jajka ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Na tarce zetrzeć żółty ser i dodać go do miski. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Kłaść łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku. Takie placki z młodej kapusty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków czy kaszy. Można je serwować z mięsem i surówką, polane ulubionym sosem.
Potrawka drobiowa z młodą kapustą
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 średnie cebule
- pół małej główki młodej kapusty
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- olej
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić w drobne paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulkę i zdjąć ją na talerzyk. Na ten sam olej wrzucić doprawione i pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka. Podsmażyć na złoto, a następnie wrzucić cebulkę i młodą kapustę. Jak kapusta zmięknie, wlać na patelnię rosół, śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 40 minut na wolnym ogniu. Potrawka świetnie smakuje z kaszą i surówką z młodej kapusty.
Zupa z młodą kapustą
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 duże kalarepy
- 2 litry rosołu
- 1 śmietanka do zup 18%
- sól i pieprz
- koperek
- natka pietruszki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce. Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, drobno poszatkować kapustę. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchewkę i kalarepę. Po 10-15 minutach dorzucić kapustę. Doprawić do smaku i gotować aż kapusta będzie miękka. Zupę zabielić śmietanką, a na koniec posypać natką pietruszki i koperkiem.
Wytrawne ciasto z młodą kapustą
Składniki:
- 500 g kapusty
- 100 ml majonezu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- koper
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Do dużej miski wbić jajka, wymieszać je ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku, dodać mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać, dodać poszatkowaną młodą kapustę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Masę przełożyć do formy do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. To intrygujące ciasto z młodą kapustą można podawać jako dodatek do mięs i surówki. Może być świetnym zamiennikiem ziemniaków.
Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|