KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

A może ekologiczny rumianek?

Opublikowano 18.07.2021 r.
Wielu rolników ekologicznych zastanawia się nad wprowadzeniem do swoich gospodarstw roślin zielarskich. Uprawa ziół jest na ogół mało znanym obszarem działalności, jednak wartym przynajmniej zainteresowania. Dotyczy to szczególnie gatunków pozyskiwanych w Polsce ze stanowisk naturalnych. Rośliny te z reguły cechują się względnie dużą odpornością na choroby, szkodniki, suszę czy zacienienie. Spośród nich dobrym wyborem na początek jest rumianek pospolity.

Gatunek ten jest jednym z najczęściej uprawianych ziół, a badania prowadzone przez Katedrę Roślin Warzywnych i Leczniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wykazały, że również w systemie uprawy ekologicznej możliwe jest uzyskanie wysokiego plonu koszyczków kwiatowych.

Rumianek - uprawa

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) jest jednoroczną rośliną zielną należącą do rodziny astrowatych. Pozyskiwanym surowcem leczniczym są koszyczki – jego kwiatostany. Zebrane na początku kwitnienia i wysuszone w warunkach naturalnych lub w suszarniach w temperaturze ok. 30 st. C zawierają do 1,5% olejku eterycznego o ciemnoniebieskiej barwie oraz flawonoidy. Oba te związki mają działanie lecznicze – olejki działają przeciwzapalnie i odkażająco, a flawonoidy rozkurczająco. Koszyczki rumianku są stosowane wewnętrznie (np. przy zapaleniach przewodu pokarmowego czy pęcherza moczowego) oraz zewnętrznie (w schorzeniach błon śluzowych i skóry).

Jeśli chodzi o rodzaj gleby czy jej zasobność w składniki pokarmowe, nie ma wysokich wymagań. Nie lubi tylko podłoża o kwaśnym odczynie. 

Wysiewany może być w dwóch jesiennych terminach – wczesną jesienią, gdzie wschody następują tego samego roku i zimują w postaci siewek, a także późną jesienią (pod grudę), wtedy nasiona kiełkują dopiero na wiosnę. Rzadko stosowany jest wysiew wiosenny, łączy się to z niepewnym zaopatrzeniem w wodę, mniej wyrównanymi wschodami, późniejszym zbiorem i niższym plonem. 

W badaniach SGGW siew rumianku do gruntu w terminie jesiennym wykonany był w ostatnim tygodniu sierpnia, a wiosną w drugim tygodniu kwietnia. W obu przypadkach rozstawa rzędów wyno- siła 60 cm, a norma wysiewu ok. 3,5 kg/ha. Zastosowano również granulowaną szczepionkę mikoryzową w ilości 12 g/mb. bezpośrednio w rzędy przed wysiewem nasion. 

W doświadczeniach użyto także rozsady. Przygotowano ją w szklarni, w wielodoniczkach (multiplatach) o średnicy oczek ok. 3 cm wypełnionych substratem składającym się w połowie z torfu wysokiego odkwaszonego i z ekologicznego kompostu. Oba składniki zostały wymieszane ze szczepionką mikoryzową w ilości 10 g/l substratu. W każdym oczku umieszczono po kilka nasion; po 5 tygodniach, w terminie bezpośredniego siewu nasion, wysadzono rozsadę w rozstawie 30x60 cm. Wprowadzanie do gleby grzybów mikoryzowych nie jest specjalnie drogie, tym bardziej, że pozytywne skutki widać na roślinach uprawianych w kolejnych latach. 

Najwyższy plon o odpowiednim udziale substancji leczniczych uzyskano przy uprawie jesiennej z rozsady i mikoryzowaniu. Ten sposób uprawy jest odpowiedni raczej dla niedużych gospodarstw rodzinnych, które mogą elastycznie dysponować siłą roboczą.

W takim przypadku walka z chwastami jest też skuteczniejsza i tańsza – przed jesiennym wysadzeniem rozsady można zniszczyć chwasty mechanicznie. Wiosną szybko rosnący rumianek ogranicza zdecydowanie kiełkowanie i rozwój chwastów, co zmniejsza liczbę zabiegów pielęgnacyjnych. System uprawy z rozsady umożliwia uzyskanie najwyższej jakości ekologicznej koszyczków kwiatowych przy zbiorze ręcznym lub za pomocą prostych w konstrukcji grzebieni. Zależnie od przebiegu pogody surowiec można zbierać dwa do czterech razy w sezonie. Suszenie latem można prowadzić w warunkach naturalnych w zacienionych miejscach. 

Warto się zainteresować uprawą tego zioła. Jest to szansa na podwyższenie dochodu gospodarstwa, także ze względu na wysokie dopłaty w systemie rolnictwa ekologicznego – 1.325 zł zarówno w okresie przestawiania, jak i po uzyskaniu certyfikatu. 

 

 
Andrzej Bartosik
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO