KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czas na kluski! Pomysły na szybki obiad

Opublikowano 09.06.2020 r.
Są takie dni, kiedy wolimy naszą aktywność kulinarną ograniczyć do minimum. Ale jeść trzeba ;-) Poniżej więc podajemy Wam szybkie i łatwe przepisy na znakomity obiad. Tym razem stawiamy na makaron i kluski. Smacznego!

Włoskie kluseczki ziemniaczane na różne sposoby – gnocchi (czyli nasze kopytka)

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 gr mąki
  • 2 jajka

Masło szałwiowe:

  • świeża szałwia
  • parmezan starty
  • masło
  • sól, pieprz

Domowe pesto:

  • liście świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sos serowy z gorgonzoli:

  • kawałek gorgonzoli
  • słodka śmietanka

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały i gotować we wrzątku do miękkości. Odcedzić, ugnieść żeby nie było grudek z jajkiem, szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie, aksamitne, miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, rolować w wałeczki i odcinać ostrym nożem małe kluseczki. By nadać charakterystycznego kształtu włoskim gnocchi na kluseczkach odciskać wzór widelcem. Kluski układać na desce oprószonej mąką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kluseczek. Wyławiać łyżką cedzakową i podawać na różne sposoby (z wybranymi sosami i dodatkami).

 

Dodatki i sosy do kluseczek

1. Masło szałwiowe – na patelni rozpuścić masło, dodać porwane świeże liście szałwi i lekko zrumienić. Gnocchi polać masłem szałwiowym i posypać startym parmezanem. Można dodatkowo doprawić pieprzem i udekorować chipsami z szałwii (w tym celu podsmażyć świeże liście szałwi na oliwie do zrumienienia i chrupkości i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu).

2. Sos pesto: Przygotowane pesto (wystarczy składniki z przepisu na pesto zmiksować dodając tyle oliwy ile potrzebujemy) wymieszać z gotowymi, gorącymi kluseczkami (kilka łyżek wystarczy). Pesto rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej wody, w której gotowały się kluski. Zabieg ten sprawi, że gnocchi będą pięknie pływać w sosie, a sam sos będzie jedwabisty i kremowy. Można dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

3. Sos serowy z gorgonzoli: na rozgrzanej patelni rozpuścić kawałek sera gorgonzola (może być  inny podobny w smaku – czyli dość ostry ser pleśniowy), rozprowadzić z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Polać sosem kluseczki. Można dodatkowo udekorować świeżą bazylią i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje też ze świeżymi kawałkami dojrzałej gruszki.

 

Sos pomidorowy z kaparami i oliwkami

Składniki:

  • 2 duże puszka dobrej jakości pomidorów (najlepsze pellati)
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • duża garść kaparów odsączonych z zalewy
  • garść czarnych oliwek odsączonych z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • świeża bazylia do podania
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Dodatki:

  • starty parmezan
  • małe rybki z puszki (np. sardynki, tuńczyk, szprotki)

 

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć drobno pokrojone szalotki, następnie czosnek. Uważać, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać pomidory. Doprawić solą (uwaga, bo kapary i oliwki są już słone), pieprzem i cukrem. Gotować ok. 15 minut mieszając. Na koniec dodać kapary, oliwki, świeżą bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, pieprzem bądź cukrem (uważać na sól – kapary i oliwki są już wystarczająco słone). Pod koniec przygotowywania sosu ugotować ulubiony makaron. Podawać z sosem pomidorowym, posypać świeżo startym parmezanem i podawać.

Do sosu, pod koniec gotowania można dodać małe rybki z puszki ((np. sardynki, tuńczyk, szprotki) – makaron najlepiej smakuje wtedy posypany świeżą natką pietruszki.

 

Makaron z szybkim sosem z młodej marchewki

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • opakowanie młodej marchewki
  • masło bądź oliwa
  • czosnek
  • cebulka
  • sól, pieprz
  • ewentualnie szczypta cukru do smaku
  • płatki drożdżowe lub starty parmezan
  • świeże zioła do posypania dania (bazylia, natka, mięta)

 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Marchewki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec ok. 20 minut do miękkości. Po upieczeniu zmiksować na puree. W garnku podsmażyć na maśle bądź oliwie cebulkę i czosnek. Dodać puree z marchewki, wymieszać, na koniec dodać płatki drożdżowe (wersja wegańska) lub starty parmezan. Ugotowany ulubiony makaron wymieszać z sosem marchewkowym, posypać świeżymi ziołami. Pycha!

Spróbujcie koniecznie! Te dania nigdy się nie nudzą :-)

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO