KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czas na kluski! Pomysły na szybki obiad

Opublikowano 09.06.2020 r.
Są takie dni, kiedy wolimy naszą aktywność kulinarną ograniczyć do minimum. Ale jeść trzeba ;-) Poniżej więc podajemy Wam szybkie i łatwe przepisy na znakomity obiad. Tym razem stawiamy na makaron i kluski. Smacznego!

Włoskie kluseczki ziemniaczane na różne sposoby – gnocchi (czyli nasze kopytka)

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 gr mąki
  • 2 jajka

Masło szałwiowe:

  • świeża szałwia
  • parmezan starty
  • masło
  • sól, pieprz

Domowe pesto:

  • liście świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sos serowy z gorgonzoli:

  • kawałek gorgonzoli
  • słodka śmietanka

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały i gotować we wrzątku do miękkości. Odcedzić, ugnieść żeby nie było grudek z jajkiem, szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie, aksamitne, miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, rolować w wałeczki i odcinać ostrym nożem małe kluseczki. By nadać charakterystycznego kształtu włoskim gnocchi na kluseczkach odciskać wzór widelcem. Kluski układać na desce oprószonej mąką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kluseczek. Wyławiać łyżką cedzakową i podawać na różne sposoby (z wybranymi sosami i dodatkami).

 

Dodatki i sosy do kluseczek

1. Masło szałwiowe – na patelni rozpuścić masło, dodać porwane świeże liście szałwi i lekko zrumienić. Gnocchi polać masłem szałwiowym i posypać startym parmezanem. Można dodatkowo doprawić pieprzem i udekorować chipsami z szałwii (w tym celu podsmażyć świeże liście szałwi na oliwie do zrumienienia i chrupkości i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu).

2. Sos pesto: Przygotowane pesto (wystarczy składniki z przepisu na pesto zmiksować dodając tyle oliwy ile potrzebujemy) wymieszać z gotowymi, gorącymi kluseczkami (kilka łyżek wystarczy). Pesto rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej wody, w której gotowały się kluski. Zabieg ten sprawi, że gnocchi będą pięknie pływać w sosie, a sam sos będzie jedwabisty i kremowy. Można dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

3. Sos serowy z gorgonzoli: na rozgrzanej patelni rozpuścić kawałek sera gorgonzola (może być  inny podobny w smaku – czyli dość ostry ser pleśniowy), rozprowadzić z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Polać sosem kluseczki. Można dodatkowo udekorować świeżą bazylią i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje też ze świeżymi kawałkami dojrzałej gruszki.

 

Sos pomidorowy z kaparami i oliwkami

Składniki:

  • 2 duże puszka dobrej jakości pomidorów (najlepsze pellati)
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • duża garść kaparów odsączonych z zalewy
  • garść czarnych oliwek odsączonych z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • świeża bazylia do podania
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Dodatki:

  • starty parmezan
  • małe rybki z puszki (np. sardynki, tuńczyk, szprotki)

 

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć drobno pokrojone szalotki, następnie czosnek. Uważać, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać pomidory. Doprawić solą (uwaga, bo kapary i oliwki są już słone), pieprzem i cukrem. Gotować ok. 15 minut mieszając. Na koniec dodać kapary, oliwki, świeżą bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, pieprzem bądź cukrem (uważać na sól – kapary i oliwki są już wystarczająco słone). Pod koniec przygotowywania sosu ugotować ulubiony makaron. Podawać z sosem pomidorowym, posypać świeżo startym parmezanem i podawać.

Do sosu, pod koniec gotowania można dodać małe rybki z puszki ((np. sardynki, tuńczyk, szprotki) – makaron najlepiej smakuje wtedy posypany świeżą natką pietruszki.

 

Makaron z szybkim sosem z młodej marchewki

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • opakowanie młodej marchewki
  • masło bądź oliwa
  • czosnek
  • cebulka
  • sól, pieprz
  • ewentualnie szczypta cukru do smaku
  • płatki drożdżowe lub starty parmezan
  • świeże zioła do posypania dania (bazylia, natka, mięta)

 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Marchewki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec ok. 20 minut do miękkości. Po upieczeniu zmiksować na puree. W garnku podsmażyć na maśle bądź oliwie cebulkę i czosnek. Dodać puree z marchewki, wymieszać, na koniec dodać płatki drożdżowe (wersja wegańska) lub starty parmezan. Ugotowany ulubiony makaron wymieszać z sosem marchewkowym, posypać świeżymi ziołami. Pycha!

Spróbujcie koniecznie! Te dania nigdy się nie nudzą :-)

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO