Czas na kluski! Pomysły na szybki obiad

Włoskie kluseczki ziemniaczane na różne sposoby – gnocchi (czyli nasze kopytka)
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 400 gr mąki
- 2 jajka
Masło szałwiowe:
- świeża szałwia
- parmezan starty
- masło
- sól, pieprz
Domowe pesto:
- liście świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- garść orzeszków piniowych
- sól
- oliwa z oliwek
Sos serowy z gorgonzoli:
- kawałek gorgonzoli
- słodka śmietanka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały i gotować we wrzątku do miękkości. Odcedzić, ugnieść żeby nie było grudek z jajkiem, szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie, aksamitne, miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, rolować w wałeczki i odcinać ostrym nożem małe kluseczki. By nadać charakterystycznego kształtu włoskim gnocchi na kluseczkach odciskać wzór widelcem. Kluski układać na desce oprószonej mąką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kluseczek. Wyławiać łyżką cedzakową i podawać na różne sposoby (z wybranymi sosami i dodatkami).
Dodatki i sosy do kluseczek
1. Masło szałwiowe – na patelni rozpuścić masło, dodać porwane świeże liście szałwi i lekko zrumienić. Gnocchi polać masłem szałwiowym i posypać startym parmezanem. Można dodatkowo doprawić pieprzem i udekorować chipsami z szałwii (w tym celu podsmażyć świeże liście szałwi na oliwie do zrumienienia i chrupkości i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu).
2. Sos pesto: Przygotowane pesto (wystarczy składniki z przepisu na pesto zmiksować dodając tyle oliwy ile potrzebujemy) wymieszać z gotowymi, gorącymi kluseczkami (kilka łyżek wystarczy). Pesto rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej wody, w której gotowały się kluski. Zabieg ten sprawi, że gnocchi będą pięknie pływać w sosie, a sam sos będzie jedwabisty i kremowy. Można dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
3. Sos serowy z gorgonzoli: na rozgrzanej patelni rozpuścić kawałek sera gorgonzola (może być inny podobny w smaku – czyli dość ostry ser pleśniowy), rozprowadzić z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Polać sosem kluseczki. Można dodatkowo udekorować świeżą bazylią i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje też ze świeżymi kawałkami dojrzałej gruszki.
Sos pomidorowy z kaparami i oliwkami
Składniki:
- 2 duże puszka dobrej jakości pomidorów (najlepsze pellati)
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- duża garść kaparów odsączonych z zalewy
- garść czarnych oliwek odsączonych z zalewy, pokrojonych na mniejsze kawałki
- świeża bazylia do podania
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Dodatki:
- starty parmezan
- małe rybki z puszki (np. sardynki, tuńczyk, szprotki)
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć drobno pokrojone szalotki, następnie czosnek. Uważać, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać pomidory. Doprawić solą (uwaga, bo kapary i oliwki są już słone), pieprzem i cukrem. Gotować ok. 15 minut mieszając. Na koniec dodać kapary, oliwki, świeżą bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, pieprzem bądź cukrem (uważać na sól – kapary i oliwki są już wystarczająco słone). Pod koniec przygotowywania sosu ugotować ulubiony makaron. Podawać z sosem pomidorowym, posypać świeżo startym parmezanem i podawać.
Do sosu, pod koniec gotowania można dodać małe rybki z puszki ((np. sardynki, tuńczyk, szprotki) – makaron najlepiej smakuje wtedy posypany świeżą natką pietruszki.
Makaron z szybkim sosem z młodej marchewki
Składniki:
- ulubiony makaron
- opakowanie młodej marchewki
- masło bądź oliwa
- czosnek
- cebulka
- sól, pieprz
- ewentualnie szczypta cukru do smaku
- płatki drożdżowe lub starty parmezan
- świeże zioła do posypania dania (bazylia, natka, mięta)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Marchewki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec ok. 20 minut do miękkości. Po upieczeniu zmiksować na puree. W garnku podsmażyć na maśle bądź oliwie cebulkę i czosnek. Dodać puree z marchewki, wymieszać, na koniec dodać płatki drożdżowe (wersja wegańska) lub starty parmezan. Ugotowany ulubiony makaron wymieszać z sosem marchewkowym, posypać świeżymi ziołami. Pycha!
Spróbujcie koniecznie! Te dania nigdy się nie nudzą :-)
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|