KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Opublikowano 09.07.2019 r.
W sezonie letnim lubimy delektować się czerwonymi i soczystymi wiśniami. Wyróżnia je słodko-kwaśny smak. Chętnie używamy ich do deserów lub jadamy samodzielnie. Ale okazuje się, że ten pyszny owoc pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Wiśnie nazywane są superfoods i należą do grona najzdrowszych pokarmów na świecie. Poznaj właściwości zdrowotne wiśni.  

Warto włączyć wiśnie do swojej codziennej diety nie tylko w sezonie letnim. Możemy je zamknąć w pysznych domowych przetworach, takich jak kompoty, nalewki, soki czy dżemy, by rozkoszować się ich smakiem również jesienią i zimą.

Są skarbnicą składników odżywczych

Dostarczają organizmowi skoncentrowaną dawkę antyoksydantów, a w efekcie łagodzą stany zapalne, pozytywnie wpływają na zdrowie i są jednym z niewielu owoców, które mogą pomóc w leczeniu bezsenności ze względu na zawartość melatoniny.

Wspomagają leczenie bezsenności i ułatwiają zasypianie

Wiśnie zawierają melatoninę – hormon ułatwiający zasypianie i wpływający na jakość snu. Melatonina jest wytwarzana w naszym mózgu i reguluje cykl snu oraz kontroluje nasz biologiczny zegar. Spożywanie wiśni pozytywnie wpływa również na jakość snu.

Ułatwiają odchudzanie

Jeśli zamierzasz pozbyć się nadmiaru kilogramów, nie zapomnij włączyć wiśni do swojej codziennej diety. Te niskokaloryczne owoce są źródłem witamin i minerałów, które regulują metabolizm. A zawartość wody wypłukuje toksyny z organizmu.

Obniżają ciśnienie

Duża dawka potasu ułatwia usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, a w efekcie pomaga w utrzymaniu optymalnego ciśnienia krwi.

Chronią przed chorobami krążenia

Obecne w wiśniach antyoksydanty zwane antocyjanami obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz zwalczają wolne rodniki, które mogą powodować stany zapalne w organizmie. W efekcie zmniejszają ryzyko udaru mózgu i chorób serca.

Odmładzają organizm i zatrzymują starzenie

Owoce te dostarczają mnóstwa przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu wiśnie pozytywnie wpływają na wygląd skóry – czynią ją zdrowszą i młodszą. Co ciekawe wiśnie mogą także usuwać przebarwienia ze skóry, które pojawiły się w efekcie działania promieni słonecznych. Wystarczy garść wiśni umyć i osuszyć. Usunąć z nich pestki a owoce rozgnieść i połączyć z łyżeczką miodu i odrobiną kurkumy. Taką domową maseczkę z wiśni nałóż na skórę, a po upływie 15 minut spłucz. Domowa maseczka z wiśni zmniejsza przebarwienia i plamy posłoneczne oraz ujednolica koloryt cery.

Obniżają poziom cukru we krwi

W tych soczystych owocach znajdziemy antocyjany – substancje o właściwościach przeciwutleniających, które odpowiadają za ich czerwoną barwę oraz mają mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Przeciwdziałają chorobom serca

Regulują poziom glukozy i tłuszczu, a w efekcie chronią przed występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Wiśnie mogą zmniejszać ryzyko udaru mózgu, warto spożywać je regularnie.

Chronią przed chorobami jelit

Znajdujący się w wiśniach błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz wspomaga kontrolowanie wagi.

Można zajadać je na surowo. Doskonale smakują w letnich deserach – jako dodatek do lodów, naleśników czy owocowych koktajli. Korzystajmy, bo sezon wiśniowy właśnie się rozpoczyna.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj