KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Na jagody! Koktajl, ciasto i placki z jagodami

Opublikowano 04.07.2022 r.
Rozpoczął się sezon na jagody. Wyczekuję go z utęsknieniem przez cały rok i wraz z początkiem przeprowadzam test na najlepszą jagodziankę z pobliskich cukierni ;-) Jagody znajdziemy oczywiście nie tylko w jagodziankach, warto dowiedzieć się o nich trochę więcej i samemu przyrządzić coś dobrego z "leśnych skarbów".

jagody

Właściwości jagód

Często piszemy, że coś jest bardzo zdrowe, ale w przypadku jagód to zdanie ma szczególne znaczenie. Jagody należą do najzdrowszych owoców. Ich ciemna barwa odpowiada m.in. za to, że jagody to bomba antyoksydacyjna, wpływająca na zdrowie, siły witalne, chroniąca przed chorobami cywilizacyjnymi, a także zapewniająca młodość i piękny wygląd. Jagody są świetne na nasz układ pokarmowy – zwalczają biegunki, mają właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Łagodzą bóle brzucha i nudności – nie bez przyczyny nasze babcie na wszystkie dolegliwości żołądkowe mówiły, by jeść jagody. Jagody, przy zatruciach pokarmowych nadają się nawet dla dzieci. Owoce jagód mają także dużo błonnika, pektyny i antocyjany – te ostatnie właśnie są odpowiedzialne za kolor i barwę jagód. Prozdrowotne właściwości  antocyjanów zawartych w jagodach to m.in. korzystny wpływ na wzrok, właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne (hamowanie działania wolnych rodników, a przy tym przeciwdziałanie starzeniu się i nieprawidłowej mutacji komórek). Poniżej znajdziecie kilka przepisów na wykorzystanie jagód w domowej kuchni.

Poza tym jagody można z powodzeniem mrozić – w zimie, po podgrzaniu będą świetnym dodatkiem m.in. do porannej kaszy czy owsianki. Można z nich robić także znakomite przetwory – dżemy, nalewki, konfitury oraz soki.

Koktajl jagodowy

koktajl jagodowy

Składniki:

  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (wersja dla wegan – 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego czy sojowego)
  • 1 łyżka masła migdałowego lub płatków migdałowych
  • pół banana lub 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kropla dobrego oleju tłoczonego na zimno (np. olej lniany) lub oliwy z oliwek – dzięki zawartości tłuszczu witaminy wchłoną się i przyswoją 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować. Jeśli koktajl jest za gęsty dodać więcej jogurtu lub mleka roślinnego.

 

Ciasto jagodowe z syropem cytrynowym

Na wierzch:

  • 55 gr masła, schłodzonego, podzielonego na mniejsze kawałki
  • 100 gr cukru
  • 45 gr mąki
  • pół łyżeczki cynamonu

Na ciasto:

  • 85 gr masła, w temp. pokojowej
  • 200 gr cukru
  • skórka z 2 cytryn (sok użyjemy do syropu cytrynowego)
  • 230 gr mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanki
  • 3 szklanki jagód

Na syrop cytrynowy:

  • 65 gr cukru
  • sok z 2 średnich cytryn

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Przygotować foremkę do pieczenia ciasta (najlepiej prostokątną lub kwadratową). Przygotowujemy kruszonkę na wierzch (w dłoniach wymieszać składniki) kawałki schłodzonego masła, cukier, mąkę i cynamon pomieszać, aż zrobią się grudki, jak przy kruszonce. Ostawić w chłodne miejsce.

Przygotowujemy ciasto: w mikserze ubić masło, cukier i skórkę z cytryny przez ok. 3 minuty, do kremowej, jasnej konsystencji. Dodać jajka i ponownie zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodawać do masy jajeczno-maślanej cały czas miksując. Dodać w ten sposób połowę miski z mąką. Następnie dodać maślankę. Wymieszać. Dodać pozostałą część suchych składników mącznych i wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać jagody i wymieszać łyżką lub ręcznie ciasto. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wygładzić wierzch i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec do zbrązowienia się wierzchu ok. 45-55 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać z wierzchu, przykryć folią aluminiową i piec dalej. W czasie pieczenia ciasta przygotować syrop cytrynowy: sok z cytryny podgrzać z cukrem do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i odczekać ok. 5 minut. Gotowe, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i polać lekko ciepłym syropem cytrynowym. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto jest pyszne zarówno lekko ciepłe jak i po schłodzeniu. Można jeść samo (ja najbardziej lubię właśnie tak, z kubkiem kawy lub gorącej herbaty) lub z dodatkiem ubitej śmietany, czy lodów waniliowych.

 

Puszyste placki z jagodami

placki z jagodami

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jagód
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Zmiksować mleko z octem, odstawić na 2-3 minut do zakwaszenia mleka. Zmieszać suche składniki razem. W oddzielnej misce zmieszać mleko, jajko i roztopione masło, dodać do suchych składników. Na patelni rozgrzać masło lub inny tłuszcz. Wylać masę, na wierzch usypać jagody. Kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki, przekręcić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać z roztopionym masłem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, posypane jagodami. Wspaniałe na śniadanie.
*jeśli chcemy możemy zwykłe mleko zastąpić roślinnym odpowiednikiem
**jeśli lubimy mniej pulchne placki – użyjmy 1 szklankę mleka 

 

Jedzmy jagody, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO