Narada Głównych Lekarzy Weterynarii Polski, Czech i Słowacji

Podczas spotkania Główni Lekarze Weterynarii Polski, Czech i Słowacji zaprezentowali informacje na temat systemów bezpieczeństwa żywności, które funkcjonują w ich krajach.
Skupiono uwagę na zagadnieniach związanych z wystąpieniem sytuacji krzyzsowej. Ustalono, że w takiej sytuacji "niezwykle istotne jest przestrzeganie procedur ustanowionych przez UE, a także ścisła współpraca i sprawna komunikacja pomiędzy służbami weterynaryjnymi państw, których dotyczy incydent".
Uzgodniono, jak czytamy w komunikacie Głównego Insepktoratu Weterynarii, że przestrzeganie norm unijnych w procesie produkcji żywności jest priorytetowym zadaniem dla służby weterynaryjnej każdego z państw, a odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa żywności spoczywa w pierwszej kolejności na przedsiębiorstwach sektora spożywczego.
Służby mają zachęcać podmioty z branży spożywczej do ulepszania wdrażanych programów samokontroli na poziomie sektorowym.
Na spotkaniu zapadła decyzja o ustanowieniu kanału komunikacji pomiędzy służbami weterynartyjnymi Polski, Czech i Słowacji. Ma to służyć uzgodnieniu poziomu ryzyka i rzetelnej wymiany informacji, które przekazywane są do społeczeństwa.
Spotkania te mają odbywać się corocznie. Zakres tematyczny ma skupiać się na wymianie dobrych praktyk stosowanych w poszczegolnych krajach, a także analizie wyzwań w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
Źródło, fot.: Główny Inspektorat Weterynarii
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|