Polska Grupa Spożywcza powstanie jeszcze w lipcu?
Zadaniem holdingu ma być, jak podkreślono, stabilizacja krajowego rynku rolnego. Będzie on wspierał podmioty o różnej formie prawnej, działające na rynku.
Sektor spożywczy w Polsce obejmuje bardzo szeroki rodzaj działalności. Jednak niektóre z nich radzą sobie lepiej od innych. Według informacji GUS o wynikach finansowych spółek najlepsze wyniki uzyskują producenci skrobi, a także pieczywa. Gorzej radzą sobie producenci pasz o olejów. Pogorszyła się również w ostatnim czasie sytuacji producentów cukru.
Jednak Polska jest liderem w segmencie przetwórstwa mięsa. Odpowiada on za ponad 30% wartości przychodów całego przetwórstwa spożywczego. Lepiej radzą sobie tylko producenci drobiu, głównie ze względu na wzrost eksportu. W gorszej sytuacji są producenci mięsa czerwonego – mowa o wołowinie, czy też wieprzowinie. Powodami są głównie duża konkurencja na rynkach zagranicznych i rozprzestrzeniający się ASF.
Przetwórstwo owoców i warzyw ma ponad 10 % udział w całych dochodach polskiej branży spożywczej.
Poprawić kondycję polskiego rynku ma polski narodowy holding spożywczy. Resort rolnictwa zapowiada, że holding ma nieść pomoc w różnych zagadnieniach np. ułatwianie eksportu, zdobycie środków na skup, czy objęcia akcji lub udziałów w spółce. Będą to różne działania, które nie są pomocą publiczną.
Źródło: 1
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|