KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jaki będzie sezon 2019/2020 dla rynku cukru? KE opublikowała perspektywy

Opublikowano 17.07.2019 r.
Równowaga pomiędzy unijnym eksportem i importem przewidywana jest dla rynku cukru. W ujęciu globalnym sezon 2019/2020 ma być jednak deficytowy. Tak wynika z opublikowanych przez Komisję Europejską perspektyw krótkoterminowych dla rynków rolnych.




Równowaga w handlu cukrem w UE w roku gospodarczym 2018/2019


Po niskich plonach buraków uzyskanych w roku gospodarczym 2018/2019 r., Komisja Europejska prognozuje równowagę  pomiędzy importem i eksportem cukru - 1,7 mln t (wzrost importu o 32% i spadek eksportu o 49% w porównaniu do roku gospodarczego 2017/2018). Wysokie ceny spotowe cukru w porównaniu z cenami zapisanymi w kontraktach sprzyjają wzrostowi importu. Pierwsze szacunki w odniesieniu do roku gospodarczego 2019/2020 wskazują, że powierzchnia buraków cukrowych spadła o 4%, a w całej Unii Europejskiej wynosi ona 1,67 mln ha. Spadek ma wynikać ze zmniejszenia o 30 000 ha zasiewów we Francji. W Polsce natomiast areał uprawowy powiększył się o 2%. Pogoda powinna pozytywnie wpłynąć na wysokość plonów buraka cukrowego w tym roku. Średni szacowny plon wynosi 74,9 t/ha, czyli średnio 6 t/ha więcej niż w poprzednim roku. Natomiast produkcja cukru na 2019/2020 wynosi 18,3 mln t, co daje czteroprocentowy wzrost w porównaniu w poprzednim rokiem gospodarczym.

Oczekiwany deficyt

Na globalnym rynku w roku gospodarczym 2019/2020 oczekiwany jest deficyt. Import w sezonie 2019/2020 ma być stabilny na poziomie 1,7 mln ton. Eksport może spaść do 1,5 mln ton. Wpływ na to może mieć niski poziom zapasów we Wspólnocie, ale będzie on uzależniony od produkcji oraz zmiany cen cukru białego w UE i na rynkach światowych. Globalna nadwyżka produkcji cukru w sezonie 2018/2019 szacowana jest na poziomie 1,8 mln t (ISO). Napędzana zostaje przez wysoką produkcję w Indiach i Tajlandii. Komisja Europejska przewiduje, że najbliższy rok gospodarczy będzie deficytowy (produkcja mniejsza od zużycia o 3 mln t), ale ma to zależeć od ostatecznej ilości trzciny zużytej do produkcji etanolu i cukru w Brazylii. Może to złagodzić presję na ceny światowe, niemniej jednak pozostaje niepewność dotycząca możliwego wprowadzenia na rynek światowy indyjskich zapasów cukru.

Źródło: KZPBC

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO