W świecie Hildegardy... ziele orlika na letni ból gardła

Latem na ból gardła jesteśmy narażeni nawet bardziej niż zimą, ponieważ sprzyjają temu nagłe różnice temperatur: wypicie zimnego napoju (zwłaszcza gazowanego) lub zjedzenie zimnego loda na plaży, kąpiel w zimnej wodzie podczas opalania, wejście ze skwaru do klimatyzowanego pomieszczenia, chłodzenie się przy zimnym nawiewie wentylatora czy naprzemienne spożywanie gorących i zimnych produktów. Szok termiczny powoduje spadek odporności i łatwe zakażenie bakteriami.
Ryzyko zwiększa się jeszcze, gdy cierpimy na alergiczny nieżyt nosa, zaostrzający się w czasie letniego pylenia roślin. „Zapchany” nos zmusza nas do oddychania ustami, przez które łatwo przedostają się drobnoustroje, a rozpulchniona błona śluzowa jest podatniejsza na ich wnikanie.
Jak zwykle lepiej jest chronić się przed zachorowaniem niż je leczyć. Jeśli jednak unikanie wspomnianych zagrożeń nie przyniesie efektu i dopadnie nas infekcja, Hildegardowa medycyna oferuje skuteczny środek – kurację orlikiem. Wskazaniem do jego stosowania są nie tylko infekcje gardła, migdałków i krtani, ale też ogniska zapalne w zębach lub uszach, polipy w nosie, alergiczne objawy ze strony górnych dróg oddechowych, gorączka na różnym tle, a także obrzęki węzłów chłonnych.
Do zastosowania nadają się zarówno świeże listki orlika, jak i sok z niego lub proszek. Postać, pod jaką najlepiej go zastosować, zależy od rodzaju dolegliwości.
Należy pamiętać, że większe ilości orlika działają toksycznie i nigdy nie należy przekraczać polecanych w kuracjach ilości.
Wskazania:
angina (paciorkowcowa), zapalenie migdałków (wirusowe), szkarlatyna, błonica, grypa, odra, różyczka, świnka, ospa wietrzna, opryszczka, obrzęk węzłów chłonnych w przebiegu chorób górnych dróg oddechowych oraz ognisk ropnych w uchu lub zębach, polipy, gorączka (również gorączka sienna), objawy alergiczne, zaflegmienie.
Sposoby stosowania:
- obrzęk węzłów chłonnych, polipy – świeże listki lub proszek orlika z sokiem,
- zaflegmienie, angina, infekcje górnych dróg oddechowych – proszek z orlika z miodem,
- angina, infekcje górnych dróg oddechowych, gorączka, stany podgorączkowe przewlekłe, w tym także stany alergiczne – sok z orlika lub orlik w winie.
Przygotowanie i stosowanie:
Stosować w zależności od wieku i wagi, pamiętając o robieniu przerw w podawaniu.
Uwaga: nie należy przekraczać polecanych ilości!
Świeże ziele orlika
- 1 raz dziennie zjeść 1 listek.
Sok z orlika
- 3-4 razy dziennie, dorośli 7-8 kropel, dzieci 3-4 krople.
Miód z orlikiem
Garść liści orlika umyć, pokroić i zalać rozgrzanym, odszumowanym miodem, pozostawić w słoiku.
Osoby dorosłe 2 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce, dzieci 3 razy dziennie po szczypcie.
Po 2 tygodniach stosowania należy zrobić przerwę, po której kurację można powtórzyć.
Sok z orlika ze sproszkowanym orlikiem
20-30 ml soku z orlika zmieszać ze sproszkowanym wysuszonym orlikiem w ilości 30-50 g.
Podawać najlepiej z musem jabłkowym, 2 razy dziennie po niecałej łyżeczce, dzieciom po szczypcie. Po miesiącu zrobić przerwę co najmniej na miesiąc i w razie konieczności powtórzyć terapię.
Orlik w winie
1 łyżeczkę soku z orlika połączyć z 1 łyżką wina – podawać 1 raz dziennie (dzieciom odpowiednio mniej). Po 2-4 tygodniach przerwać na 1-2 tygodnie i po tym czasie można ponowić podawanie.
![]() |
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|