Wokół ziemniaka... spotkania, imprezy, konkursy
Ziemniaki zebrane późno (wrzesień, październik) mają skórkę dojrzałą, tzn. skorkowaciałą, która nie łuszczy się i chroni miąższ przed nadmiernym wysychaniem i infekcjami, czyli przed gniciem. Rolnicy często stosują specjalny zabieg niszczenia zielonych łęcin, aby przyspieszyć dojrzewanie bulw w glebie i wykopać je, zanim jesienne deszcze i przymrozki nie spowodują pogorszenia ich jakości. Bulwy ziemniaka są bowiem bardzo wrażliwe na przechłodzenie. Jak podaje dr Wojciech Nowacki z Oddziału IHAR w Jadwisinie, w temperaturach od +3°C do -4°C bulwy ulegają przechłodzeniu i nabierają słodkawego smaku. Takie ziemniaki, chociaż nadają się do spożycia, nie są już tak smaczne, źle się przechowują i nie nadają się do produkcji frytek ani czipsów.
Dla każdego rolnika produkującego ziemniaki plon jest najważniejszy, jednak nie cały plon bulw nadaje się do sprzedaży konsumentowi.
Dyskwalifikują je zazwyczaj
- wygląd,
- zapach,
- brak wyrównania,
- oznaki chorobowe (np. parch).
W praktyce o jakości bulw decydują – jak podaje dr W. Nowacki – trzy czynniki:
- cechy genetyczne odmiany,
- warunki pogodowe konkretnego roku,
- stosowana przez rolnika agrotechnika.
Każda odmiana ma inną odporność na choroby i warunki uprawy (gleba, nawożenie, uwilgotnienie). Rolnicy poszukują więc najlepszych odmian pod tym kątem. Oferta firm hodowlanych jest coraz bogatsza i lepsza. Ważne są także takie cechy bulw, jak smakowitość, kolor miąższu, kształt czy głębokość oczek.
Zanim nowe odmiany trafią na szeroki rynek, często testowane są pod kątem ich przydatności dla konsumentów. Takie konkursy odbywają się podczas Dni Ziemniaka każdego roku w różnych regionach Polski czy podczas takich imprez, jak festyn „Barwy Lata, Dary Jesieni” organizowany przez KPODR Minikowo Oddział w Przysieku.
Tej imprezie towarzyszy Święto Ziemniaka (w tym roku 14 września). Ośrodek wspólnie z IHAR Oddział Jadwisin i Oddział Bonin poprowadzi dwa konkursy konsumenckie: „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka” oraz „Najładniejsza odmiana ziemniaka”.
Zapraszamy wszystkich konsumentów ziemniaka do odwiedzenia Przysieka 14 września. Oprócz festynu i omawianych konkursów, będzie sprzedaż ziemniaków bezpośrednio od rolników, wesołe konkursy na scenie, wystawa odmian ziemniaka prezentowana przez IHAR i hodowle, konkursy na potrawę z ziemniaka i inne.
Rolników uprawiających ziemniaki zapraszamy do przyjazdu do Przysieka na konsultacje bezpośrednie z hodowcami nowych odmian ziemniaka (HZ Zamarte, Solana, PMHZ Strzekęcino, Europlant HZ, Agrico) oraz naukowcami z Oddziałów IHAR w Boninie i Jadwisinie.
Jednocześnie zapraszamy 2 sierpnia na godz. 10.00 na specjalne polowe spotkanie (konferencję) do Specjalistycznego Gospodarstwa Rolnego Jana Grodzickiego w Gostkowie. Oprócz konferencji „Innowacyjne rozwiązania w produkcji ziemniaka”, konsultacji, pokazów jest tam zlokalizowana specjalna kolekcja 16 odmian ziemniaka. Będzie ona obiektem szkolenia – warsztatów, które mają pokazać różnice morfologiczne i odpornościowe na choroby ziemniaka, dokonana też będzie wstępna ocena plonowania odmian pod względem nie tylko ilości, ale i jakości plonu. Omówione będą też zagadnienia dotyczące ochrony, zbioru i przechowalnictwa ziemniaka. Zapraszamy na to spotkanie wszystkich specjalistów i rolników zajmujących się profesjonalną produkcją ziemniaka jadalnego i przemysłowego oraz producentów sadzeniaków. Spotkanie to organizuje KPODR wspólnie z IHAR O/Jadwisin i IHAR O/Bonin, ze wsparciem wyżej wymienionych hodowli ziemniaka.
Będą stoiska konsultacyjne, w tym także firm nawozowych i chemicznych. Zapraszamy!
Ze względu na charakter zajęć, liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy prowadzą Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego KPODR oraz Oddział w Przysieku. Zgłoszenia zbiorowe przyjmowane będą do 31 lipca.
Marek Radzimierski
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|