KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 lipca 2019

Co na obiad zamiast ziemniaków?

Co podać na obiad zamiast ziemniaków? To pytanie nie raz pojawiło się w głowie każdej gospodyni domowej. Szczególnie, gdy ma nakarmić smakoszy lub chciałaby zaskoczyć swoich gości. Poznaj nasze podpowiedzi na zamienniki ziemniaków do obiadu. A jest ich naprawdę mnóstwo!

Po pierwsze: pyzy

Pyzy są to okrągłe i duże kluski, przyrządzane na różne sposoby w całej Polsce. Powstają z ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i soli, czasami są nadziewane farszem.

Składniki na pyzy:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Pozostałe z poprzedniego dnia lub wcześniej ugotowane ziemniaki ugnieść i wrzucić do miski. Pół kilograma surowych ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Delikatnie odcisnąć sok. Surowe starte ziemniaki wrzucić do miski, wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulki i wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Gotować 20 minut.


Po drugie: kopytka (szagówki)

Kopytka, w poznańskim znane jako szagówki, to potrawa mączna przygotowywana z ugotowanych ziemniaków, mąki, jaj, soli i przypraw. Świetnie smakują w towarzystwie sosu, jako dodatek do mięs i surówek.

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • sól

Stolnicę obficie posypać mąką pszenną. Wyłożyć na nią ziemniaki, w środku zrobić zagłębienie i wbić jajka. Posypać mąką pszenną i wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i przestanie się lepić do rąk, wówczas rolować ciasto w długie kawałki i kroić nożem na dwucentymetrowe kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut od wypłynięcia.

Po trzecie: kluski śląskie

Kluski śląskie jest to rodzaj klusek z ziemniaków i mąki w kształcie spłaszczonych kulek z dziurką. Najczęściej podawane są polane sosem do pieczeni mięsnych.


Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli

Obrane, ugotowane i przestudzone ziemniaki (lub takie z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę i ugnieść na gładką masę. Uformować małe okrągłe kluski, spłaszczyć i zrobić dziurkę. Kluski śląskie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować jeszcze przez 3 minuty po wypłynięciu.


Po czwarte: kotleciki warzywne

Kotleciki warzywne to świetna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Możemy je przygotować z wielu różnych warzyw, w zależności od tego, co mamy w spiżarni. Na przykład, gdy zostanie nam kilka ugotowanych warzyw z rosołu (lub innej zupy) albo podczas robienia tradycyjnej sałatki warzywnej. Doskonale będą smakować również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Składniki na kotleciki warzywne:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz i oregano
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane i umyte warzywa zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również drobno pokroić, a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę, uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Kotleciki warzywne smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Po piąte: placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta, smażona na tłuszczu potrawa z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki i soli. Można je podawać z cukrem, dżemem, gulaszem lub z sosami.

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Surowe ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Zetrzeć na tarce. Obrać i drobno pokroić małą cebulę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Przy pomocy łyżki wymieszać masę. Nakładać ją łyżką na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia z obu stron.

Same pyszności! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione