KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Jak zrobić domową kiełbasę?

Opublikowano 19.07.2019 r.
Kosztowaliście kiedyś domową kiełbasę? Smakuje zupełnie inaczej niż ta zakupiona w sklepie, prawda? A może by tak przygotować samodzielnie domową, aromatyczną i pyszną kiełbaskę? Mamy świetne przepisy!

Istnieje wiele powodów, dla których warto robić domową kiełbasę, ale chyba największym jest jej niepowtarzalny aromat i smak. Ponadto wiemy, co się w nich znajduje, bo do własnoręcznie wyrabianych kiełbas nie dodajemy niepotrzebnych składników - wzmacniaczy smaków czy konserwantów. Poznaj nasze przepisy na pyszne domowe kiełbasy.

Domowa kiełbasa wędzona - przepis

Składniki:

  • 8 kg tłustej wieprzowiny
  • 2 kg chudej wołowiny
  • 10 jagód jałowca
  • 6 sztuk pieprzu
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jelita wieprzowe średniej grubości

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie pokroić je w kostkę, a przyprawy utłuc w moździerzu. Połączyć przyprawy z solą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i natrzeć nimi mięso. Marynować mięso w lodówce przez 5 dni, a następnie zmielić w maszynce. Później znów włożyć mięso do maszynki i napełniać jelita wieprzowe. Co około 12 cm wiązać supełek. Kiełbasy powiesić na 12 godzin w przewiewnym miejscu, a następnie wstawić do wędzarni. Wędzić na gorąco dymem z drzewa owocowego bez kory w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 8 godzin.

 

Domowa kiełbasa suszona 

Składniki:

  • 6 kg łopatki
  • 2 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg boczku
  • 3 płaskie łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki zielonego pieprzu
  • 10 łyżek soli
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 4-5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmielić w maszynce i pozostawić na 12 godzin w lodówce. Do mięsa dodać wodę i wyrobić mięso rękami. Nadziać jelita mięsem. Kiełbaski powiesić w suchym i przewiewnym miejscu. Po kilku dniach suszona domowa kiełbasa jest gotowa do spożycia.

 

 

Domowa kiełbasa słoikowa

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 300 ml wody
  • 1,5 płaska łyżka żelatyny
  • 6-8 małych słoików 

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w szklance z 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso dokładnie wymieszać. Zalać napęczniałą żelatynę 200 ml gorącej wody, rozpuścić ją, wystudzić i wlać do mięsa. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przygotowane wcześniej słoiki napełnić mięsem, ubić i dokładnie zakręcić. Pasteryzować 50 minut (czynność powtórzyć kolejnego dnia).

 

Która opcja kiełbaski najbardziej przypadła Wam do gustu?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO