Jak zrobić domową kiełbasę?
Opublikowano 19.07.2019 r.
Kosztowaliście kiedyś domową kiełbasę? Smakuje zupełnie inaczej niż ta zakupiona w sklepie, prawda? A może by tak przygotować samodzielnie domową, aromatyczną i pyszną kiełbaskę? Mamy świetne przepisy!

Istnieje wiele powodów, dla których warto robić domową kiełbasę, ale chyba największym jest jej niepowtarzalny aromat i smak. Ponadto wiemy, co się w nich znajduje, bo do własnoręcznie wyrabianych kiełbas nie dodajemy niepotrzebnych składników - wzmacniaczy smaków czy konserwantów. Poznaj nasze przepisy na pyszne domowe kiełbasy.
Domowa kiełbasa wędzona - przepis
Składniki:
- 8 kg tłustej wieprzowiny
- 2 kg chudej wołowiny
- 10 jagód jałowca
- 6 sztuk pieprzu
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 jelita wieprzowe średniej grubości
|
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie pokroić je w kostkę, a przyprawy utłuc w moździerzu. Połączyć przyprawy z solą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i natrzeć nimi mięso. Marynować mięso w lodówce przez 5 dni, a następnie zmielić w maszynce. Później znów włożyć mięso do maszynki i napełniać jelita wieprzowe. Co około 12 cm wiązać supełek. Kiełbasy powiesić na 12 godzin w przewiewnym miejscu, a następnie wstawić do wędzarni. Wędzić na gorąco dymem z drzewa owocowego bez kory w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 8 godzin.
|
Domowa kiełbasa suszona
Składniki:
- 6 kg łopatki
- 2 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg boczku
- 3 płaskie łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki zielonego pieprzu
- 10 łyżek soli
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka cukru
- ok. 4-5 szklanki wody
|
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmielić w maszynce i pozostawić na 12 godzin w lodówce. Do mięsa dodać wodę i wyrobić mięso rękami. Nadziać jelita mięsem. Kiełbaski powiesić w suchym i przewiewnym miejscu. Po kilku dniach suszona domowa kiełbasa jest gotowa do spożycia.
|
Domowa kiełbasa słoikowa

Składniki:
- 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżeczki majeranku
- 300 ml wody
- 1,5 płaska łyżka żelatyny
- 6-8 małych słoików
|
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w szklance z 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso dokładnie wymieszać. Zalać napęczniałą żelatynę 200 ml gorącej wody, rozpuścić ją, wystudzić i wlać do mięsa. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przygotowane wcześniej słoiki napełnić mięsem, ubić i dokładnie zakręcić. Pasteryzować 50 minut (czynność powtórzyć kolejnego dnia).
|
Która opcja kiełbaski najbardziej przypadła Wam do gustu?
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Smak tradycji - żurek kujawski na zakwasie |
 | Co na obiad zamiast ziemniaków? |
 | Szukasz pomysłu na szybki obiad podczas żniw? |
 | Przepisy gospodyni - domowy smalec z jabłkiem i cebulką |