KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zupa grzybowa niejedno ma imię – mamy dla Was 3 sprawdzone przepisy

Opublikowano 03.11.2017 r.

Zupa grzybowa to niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące danie. W tym sezonie runo leśne hojnie obdarowało nas w grzyby, dlatego mamy ciekawą propozycję, jak spożytkować nasze zapasy. Dziś przedstawiamy 3 przepisy na zupy grzybowe. To pomysłowe receptury, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!

Tradycyjna zupa grzybowa 

Składniki:

  • 50 dag suszonych grzybów,
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pół selera, 1 korzeń pietruszki),
  • cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Na początek należy ugotować wywar z warzyw (z dodatkiem soli i pieprzu). Kiedy warzywa będą miękkie, przez sito odcedzamy wywar. Następnie, zalewamy wywarem wcześniej namoczone grzyby i ponownie gotujemy. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę. Kiedy grzyby będą miękkie, przelewamy zupę przez sito. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Grzyby można oczywiście jeszcze wykorzystać, np. jako farsz do krokietów. 

Zupa krem z grzybów

Składniki:

  • 5 szklanki wywaru z mięsa drobiowego lub wywaru warzywnego,
  • 60 dag świeżych grzybów,
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • 1 łyżka masła do zasmażki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie odrobina przyprawy uniwersalnej do zup).

Wykonanie:
Grzyby należy oczyścić, opłukać i bardzo drobno posiekać. Następnie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do niej grzyby i dusimy około 8 minut. W osobnym garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę – zasmażamy na lekko złoty kolor. Kolejno rozprowadzamy mąkę zimnym wywarem i energicznie mieszamy, dodajemy grzyby i gotujemy około 5 minut. Na koniec łaczymy zupę z żółtkiem i posiekaną pietruszką, dosypujemy przyprawy do smaku. 

Zupa z boczniaków z lanymi kluskami

Składniki:

  • 30 dag boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra wywaru z kości lub bulionu z kostki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paseczki i zalewamy gorącym wywarem z kości lub bulionem. Boczniaki płuczemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na maśle razem z boczniakami. Oprószamy mąką, mieszamy, dodajemy do wywaru i gotujemy około 30 min (do miękkości grzybów). 
Z jaja, mąki i szczypty soli przygotowujemy ciasto na lane kluski (mieszamy dokładnie składniki). Kluseczki wlewamy do wrzącej zupy (cienką strużką, aby były małe). Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy pietruszką. 

Smacznego!

Więcej inspirujących przepisów na dania z grzybami znajdziesz w książce „Grzyby w potrawach”, którą możesz zamówić na stronie WDR. 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj