KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zupa grzybowa niejedno ma imię – mamy dla Was 3 sprawdzone przepisy

Opublikowano 03.11.2017 r.

Zupa grzybowa to niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące danie. W tym sezonie runo leśne hojnie obdarowało nas w grzyby, dlatego mamy ciekawą propozycję, jak spożytkować nasze zapasy. Dziś przedstawiamy 3 przepisy na zupy grzybowe. To pomysłowe receptury, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!

Tradycyjna zupa grzybowa 

Składniki:

  • 50 dag suszonych grzybów,
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pół selera, 1 korzeń pietruszki),
  • cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Na początek należy ugotować wywar z warzyw (z dodatkiem soli i pieprzu). Kiedy warzywa będą miękkie, przez sito odcedzamy wywar. Następnie, zalewamy wywarem wcześniej namoczone grzyby i ponownie gotujemy. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę. Kiedy grzyby będą miękkie, przelewamy zupę przez sito. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Grzyby można oczywiście jeszcze wykorzystać, np. jako farsz do krokietów. 

Zupa krem z grzybów

Składniki:

  • 5 szklanki wywaru z mięsa drobiowego lub wywaru warzywnego,
  • 60 dag świeżych grzybów,
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • 1 łyżka masła do zasmażki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie odrobina przyprawy uniwersalnej do zup).

Wykonanie:
Grzyby należy oczyścić, opłukać i bardzo drobno posiekać. Następnie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do niej grzyby i dusimy około 8 minut. W osobnym garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę – zasmażamy na lekko złoty kolor. Kolejno rozprowadzamy mąkę zimnym wywarem i energicznie mieszamy, dodajemy grzyby i gotujemy około 5 minut. Na koniec łaczymy zupę z żółtkiem i posiekaną pietruszką, dosypujemy przyprawy do smaku. 

Zupa z boczniaków z lanymi kluskami

Składniki:

  • 30 dag boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra wywaru z kości lub bulionu z kostki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paseczki i zalewamy gorącym wywarem z kości lub bulionem. Boczniaki płuczemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na maśle razem z boczniakami. Oprószamy mąką, mieszamy, dodajemy do wywaru i gotujemy około 30 min (do miękkości grzybów). 
Z jaja, mąki i szczypty soli przygotowujemy ciasto na lane kluski (mieszamy dokładnie składniki). Kluseczki wlewamy do wrzącej zupy (cienką strużką, aby były małe). Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy pietruszką. 

Smacznego!

Więcej inspirujących przepisów na dania z grzybami znajdziesz w książce „Grzyby w potrawach”, którą możesz zamówić na stronie WDR. 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO