KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
10 lipca 2020

Borówka amerykańska - pyszne źródło zdrowia

Borówka amerykańska, ale jakby coraz bardziej polska. Polacy pokochali te owoce za rewelacyjny smak i mnóstwo właściwości zdrowotnych. W naszych ogródkach, od jakiegoś czasu, niesłabnącą popularnością cieszą się krzaczki borówki, ale wielu rolników decyduje się również na założenie plantacji. Sprawdź, co warto wiedzieć o borówce!

Borówka amerykańska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej. Dziś znanych jest jej wiele odmian. Zyskała grono sympatyków przede wszystkim dzięki walorom smakowym oraz właściwościom zdrowotnym. Powierzchnia jej uprawy zwiększyła się nie tylko w Ameryce, ale również w innych krajach. W Polsce uprawy borówki stały się popularne po przystąpieniu do UE. Od tego czasu następuje dynamiczny wzrost jej produkcji, głównie ze względu na coraz większe zainteresowanie ze strony konsumentów. Co ciekawe, w 2018 r. Polska była drugim, po Hiszpanii, producentem borówki amerykańskiej w Unii Europejskiej.

Borówka jest lubiana, ponieważ coraz więcej osób przekonuje się o jej wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Poznajmy te najważniejsze!

Borówka na dobry wzrok

Borówka amerykańska jest źródłem wielu cennych witamin, które korzystnie wpływają na stan naszego wzroku, m.in. witaminy A i C. Poza tym zawiera antocyjany działające regenerująco na fotoreceptory oka. Podobno podczas II wojny światowej piloci RAF-u jedli borówkę w celu polepszenia jakości widzenia w nocy. 

Borówka na lepszą pamięć

Owoce te są źródłem flawonoidów, które wspierają działanie neuronów. Potwierdzają to liczne badania naukowców, m.in. z Uniwersytetu w Exeter. Badania dowiodły, że u osób starszych, które codziennie spożywały borówki poprawiła się pamięć i koncentracja (badania opublikowane w czasopiśmie „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”). 

Borówki – działanie przeciwnowotworowe

Borówki zawierają kwas elagowy oraz antyoksydanty, które mają zdolność walki ze szkodliwymi dla naszego organizmu wolnymi rodnikami. Dzięki temu przeciwdziałają wystąpieniu chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia. 

Borówka dla urody i zdrowia

Dzięki zawartości witamin C, A, E owoce te pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry. Witamina E zwana jest przecież „witaminą młodości”. Ich działanie wspomagają jeszcze minerały, takie jak: magnez, cynk, fosfor, wapń i potas.

Borówki na lepsze trawienie

Regulują pracę układu trawienia, usprawniają perystaltykę jelit. A to dzięki obecności cennego błonnika

Sezon na borówki trwa od lipca do września – korzystajmy! Borówkowa kuracja przeprowadzona przez wakacyjne miesiące z pewnością wyjdzie nam na zdrowie :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione