KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
29 lipca 2019

„Poznaj nasze KGW” Koło Gospodyń Wiejskich Michałowo

Dziś w cyklu „Poznaj nasze KGW” przedstawiamy Wam Koło Gospodyń Wiejskich z Michałowa. To wyjątkowa grupa, bo w swoich szeregach ma nie tylko kobiety, ale też panów. Wszyscy aktywnie działają, rewelacyjnie gotują i lubią dobrą zabawę.

Koło pochodzi ze wsi Michałowo, położonej w powiecie aleksandrowskim (woj. kujawsko-pomorskie). Tworzy je grupa 33 aktywnych, pomysłowych i chętnych do działania osób. Przewodniczącą koła jest Pani Marta Michałowska. 

Nasze koło zostało utworzone w grudniu ubiegłego roku. Cieszymy się, że oprócz pań, udzielają się w nim również panowie. To z pewnością nas wyróżnia, mamy się czym pochwalić – mówi Pani Marta.

KGW Michałowo zostało zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, dzięki czemu skorzystało z dofinansowania na swoją działalność. 

Dzięki wsparciu finansowemu mogłyśmy wyposażyć kuchnię w świetlicy wiejskiej. To tam najczęściej się spotykamy. Częstotliwość naszych spotkań uzależniona jest od potrzeb, od tego nad czym aktualnie pracujemy – opowiadają członkinie. Drugą pulę dofinansowania planujemy przeznaczyć na kursy i szkolenia, które pozwolą nam rozwijać działalność koła. 

Lubimy spotykać się wspólnie w naszej świetlicy, organizować imprezy i integrować się. Jesteśmy chętni do działania – mówi Pani Marta. Zorganizowaliśmy już m.in. spotkanie wigilijne, wieczorek taneczny, zabawę choinkową dla dzieci, Tłusty Czwartek, Dzień Kobiet i Mężczyzn oraz Dzień Matki.

KGW Michałowo mimo że jest „młodym kołem”, to już odniosło ogromny sukces. Pokazują to liczne nagrody i wyróżnienia. Debiutanckie KGW zajęło III miejsce w konkursie na najlepszą potrawę wigilijną, organizowanym w grudniu 2018 r. przez Dom Kultury w Zakrzewie. Poza tym otrzymało też nagrodę specjalną za najlepszą babkę wielkanocną od europosła pana Kosmy Złotowskiego. Na swoim koncie mają również 3 miejsce w konkursie na najlepszy kosz wielkanocny w powiecie.

Koło chętnie uczestniczy w rożnych szkoleniach. Panie wzięły udział w spotkaniu zorganizowanym w Zakrzewie z Panią minister Angeliką Możdżanowską oraz Panią wiceminister Anną Gębicką. 

Takie szkolenia są bardzo pomocne. Dowiedziałyśmy się, jak możemy działać na nowych zasadach jako koło zarejestrowane w ARiMR, jakie mamy możliwości rozwoju, jak wydawać otrzymane środki finansowe – opowiada Pani Marta Michałowska.

W czerwcu koło wzięło udział w inspirującym szkoleniu z carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Szkolenie zorganizowało Stowarzyszenie Lornetka - "Było rewelacyjne, wiele się nauczyłyśmy – a taka umiejętność przyda się na pewno" – wspominają Panie z Michałowa. 

Koło wzięło także udział w spotkaniu „Koła Gospodyń wiejskich – przedsiębiorczość społeczna”, które odbyło się w Przysieku. Jego organizatorami byli Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Regionalnego ARiMR oraz Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. 

Wówczas mogłyśmy zaprezentować nasze popisowe dania podczas wystawy kulinarnej. Poza tym wzięłyśmy udział w szkoleniu dotyczącym kół gospodyń wiejskich oraz w panelu dyskusyjnym. 

Ostatnio KGW Michałowo zostało także zaproszone na lawendowe pole w miejscowości Leszcze. 

Wzięliśmy udział w fantastycznych warsztatach, mogłyśmy odkryć tajemnice lawendowego pola i właściwości tej rośliny – opowiada przewodnicząca koła. Uczyłyśmy się przygotowywać ciasteczka z lawendą czy lawendowy antyperspirant. To miejsce nas zachwyciło i bardzo zainspirowało! 

Chcecie na bieżąco przyglądać się działalności KGW Michałowo? Zajrzyjcie na ich Facebooka

Panie podzieliły się z nami przepisem na placki na fajerach z gzikiem. Jak mówią, jest to tradycyjna receptura ich babć i prababć.       

                    

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej,
  • około pół litra zsiadłego mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • sól do smaku.          

Wykonanie: Mąkę przesiać, wsypać sól i sodę. Wlać mleko i zagnieść dość luźne ciasto. Uformować placki. Wcześniej przygotować kuchnię węglowa, rozpalić ogień w piecu i nagrzać fajerki. Blat i fajerki posmarować skórką słoniny i posypać mąką lub otrębami pszennymi. Upiec placki.   

Gzik
Składniki: ser biały, śmietana, cebulka, sól i pieprz do smaku.    
Wykonanie: ser rozgnieść widelcem, połączyć ze śmietaną,dodać cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Na upieczone placki nakładać gzik. W sezonie grzybobrania jadło się placki że smażonymi grzybami leśnymi.

 

Więcej zdjęć z działalności KGW Michałowo w galerii poniżej.

 

Chcecie zaprezentować swoje KGW na łamach naszego portalu? Wyślijcie zgłoszenie!

"Poznaj nasze KGW" - czekamy na WAS!"Poznaj nasze KGW" - czekamy na WAS!
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR