Czy ASF spowoduje wzrost popytu na mięso drobiowe?

Jak informuje portal, ludzie w branży obawiają się, słusznie lub niesłusznie, że niektórzy rolnicy - a nawet kraje - nie zgłaszają zakresu afrykańskiego pomoru świń (ASF), aby mogli kontynuować handel pomimo ryzyka dalszego rozprzestrzeniania się wirusa. Niemniej jednak raport opublikowany przez The Economist w maju szacuje, że w ciągu 2019 roku produkcja chińskiej wieprzowiny spadnie o 20 do 50 procent. Będzie to miało ogromny wpływ, biorąc pod uwagę, że połowa całego mięsa wieprzowego na świecie jest produkowana i spożywana w Chinach.
Rozprzestrzenianie się choroby związane jest z małymi gospodarstwami rodzinnymi, które stosują niższe standardy bezpieczeństwa biologicznego niż większe operacje komercyjne.
Tymczasem w Europie, Dania - kolejny duży kraj hodowli świń, buduje ogrodzenie o długości 47 km, aby powstrzymać dziki, które uważa się za wektor choroby dla ASF.
Analiza ekonomiczna w Europie wykazała, że 60 procent konsumentów ceni kurczaka i wieprzowinę w równym stopniu. To wskazuje, że na poziomie światowym nastąpi duży wzrost popytu na mięso drobiowe. W takim przypadku inwestycje w przemysł drobiarski byłyby logiczną odpowiedzią na epidemię afrykańskiego pomoru świń.
Wydaje się zatem prawdopodobne, że około 60 procent spadku światowej podaży wieprzowiny zostanie zaspokojone przez zwiększone zapotrzebowanie na drób. Tak więc dopóki afrykański pomór świń pozostaje stałym problemem i nierozwiązanym, wydaje się rozsądniejsze inwestowanie w nowe fermy kurcząt niż w hodowlach świń. Jednocześnie nowe fermy świń, które zostaną zbudowane, będą musiały mieć najlepszy projekt i jakość - z dużym naciskiem na bezpieczeństwo biologiczne.
źródło: https://thepigsite.com/news/2019/07/why-african-swine-fever-might-create-a-boom-in-poultry-production
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|