Gleba rozebrana na czynniki - jak pobrać próby?
Przyczyny niedoboru składników pokarmowych w glebie:
- zbyt mała jej zasobność w dany składnik
- jednostronna produkcja roślinna (uprawa roślin w monokulturze)
- intensywna produkcja prowadząca do wyczer-pania składników pokarmowych
- zbyt małe lub mało zbilansowane nawożenie mineralne
- brak systematycznego nawożenia organicznego (brak mikroelementów)
- chemiczne wiązanie mikroelementów w wyniku przenawożenia makroelementami
- wzajemne oddziaływanie na siebie pierwiastków.
Badanie gleby na zawartość podstawowych składników pokarmowych określi:
Kategoria agronomiczna gleby |
|
Odczyn gleby pH |
Konieczność wapnowania |
|
Zawartość fosforu P2O5 |
|
Zawartość potasu K2O |
|
Zawartość magnezu MgO |
bardzo lekka lekka średnia ciężka |
|
silnie kwaśny kwaśny lekko kwaśny obojętny zasadowy |
konieczne potrzebne wskazane ograniczone zbędne |
|
bardzo niska niska średnia wysoka b. wysoka |
|
bardzo niska niska średnia wysoka b. wysoka |
|
bardzo niska niska średnia wysoka b. wysoka |
Aby próbka gleby dostarczona do analizy odzwierciedliła warunki panujące na polu, trzeba ją odpowiednio pobrać.
Przy czynności tej należy więc przestrzegać pewnych zasad:
- próbki gleby należy pobrać z głębokości do 25-30 cm (z całej warstwy ornej);
- aby uzyskać jedną próbkę średnią do analizy, należy pobrać próbki częściowe (ok. 20 ) z całej powierzchni pola, następnie dokładnie wymieszać i pobrać ok. 0,5 kg do analizy;
- średnia próbka powinna reprezentować pole o zbliżonych warunkach przyrodniczych (typ, rodzaj i gatunek, ukształtowanie terenu) i agrotechnicznych (przedplon, uprawa, nawożenie);
- przy wyrównanej pod względem glebowym powierzchni i podobnym ukształtowaniu terenu jedna próbka średnia może reprezentować powierzchnię pola do 2 ha;
- termin pobierania próbek glebowych powinien przypadać na okres największego wyczerpania gleby ze składników pokarmowych (np. po żniwach, jesienią przed nawożeniem fosforowo-potasowym);
- jeżeli pole jest położone na wzniesieniu, powinno się zrobić dwie próbki średnie (oddzielnie z górnych i dolnych partii pola);
- próbek glebowych nie należy pobierać z miejsc po stogach, kopcach, z bruzd, miejsc po kretowiskach, żwirowiskach, a także z miejsc o wyraźnym wyniesieniu lub obniżeniu terenu; z próbobrania wyłączony powinien być też pas brzeżny pola do 5 m.;
- na użytkach zielonych należy odrzucić wierzchnią warstwę darni i pobrać próbki z głębokości 5-25 cm.
Przygotowaną próbkę gleby (najlepiej wcześniej podsuszonej) wraz z wypełnioną Kartą informacyjną należy dostarczyć do laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej.
W Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego istnieje możliwość nieodpłatnego ułożenia indywidualnych zaleceń nawozowych pod uprawianą roślinę dla każdego wyniku analizy chemicznej gleby.
Tomasz Kolankowski
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|