Płynne produkty z jaj podbiją serca konsumentów?

Jak informuje na swojej stronie internetowej Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, coraz częściej pojawiają się raporty, których autorzy próbują przewidzieć zmiany trendów konsumenckich. Według nich wkrótce rozpocznie się boom na kupno płynnych produktów jajecznych. Dlaczego?
Zgodnie z tymi prognozami, podstawą nowej mody ma być bezpieczeństwo. Będące po pasteryzacji, płynne produkty jajeczne, będą gwarantowały brak, tradycyjnie wiązanych z jajami w skorupkach, czynników zakaźnych jak choćby bakterie salmonelli.
Drugi powodem ma być wygoda transportu i przechowywania. Konsument, przede wszystkim, nie będzie się obawiał o zbicie skorupki, a także miejsce w lodówce. Istotny może być także fakt łatwego dozowania i precyzyjnego dodawania do przygotowanych dań. Dla młodszych pokoleń konsumentów nie bez znaczenia ma być fakt, że większość z płynnych produktów sprzedawana jest jako płynne żółtka albo jako płynne białka.
Źródło: KIPDiP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|