KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
21 września 2019

Co zrobić z dyni? Najlepsze przepisy na dyniowe smakołyki!

Jesień to najlepszy czas na potrawy z dynią w roli głównej, która oprócz świetnego smaku, ma też wiele wartości odżywczych. Zobacz, jakie smakołyki można łatwo i szybko wyczarować z dyni.

Jaką dynię wybrać?

Na targu i w sklepach spotkamy wiele rodzajów dyni: hokkaido, piżmowa, makaronowa, muscat. Możemy wybierać i przebierać – próbować, który rodzaj najbardziej nam pasuje, a dynie naprawdę różnią się smakiem. Niektóre nadadzą się lepiej na zupę (np. hokkaido, piżmowa), inne na sos (np. makaronowa), jeszcze inne na deser (muscat), ale tak naprawdę każda nada się w zasadzie do wszystkiego. 

Właściwości dyni

Co siedzi w dyni? Bogactwo witamin i minerałów. Dynia o silnie pomarańczowej barwie znakomicie wpływa na naszą skórę (podobnie jak marchewka i inne pomarańczowe warzywa i owoce). Dynia jest bogata w witaminę A i beta-karoten – doskonale wpływa na wzrok. Niektóre badania donoszą o pomocnej roli dyni w profilaktyce chorób związanych z oczami np. zwyrodnieniem plamki żółtej, zespołem suchego oka. Dynia jest bardzo niskokaloryczna – 100 g dyni to jedynie 20 kcal! Polecana jest więc osobom odchudzającym się. Dynia pomoże też osobom z wrażliwym żołądkiem i układem pokarmowym – jest bardzo lekkostrawna. Z powodzeniem mogą ją jeść też małe dzieci – jako samodzielne danie, albo np. dodatek do kaszki. Natomiast pestki dyni polecane są przy pasożytach – działają leczniczo na drobnoustroje dzięki zawartości kukurbitacyny. Taką kurację pestkami najlepiej przeprowadzić właśnie teraz, jesienią. Przeczytaj o tym TUTAJ.

 

Dyniowa zupa mleczna

Składniki:

  • 4/5 łyżek płatków owsianych/jaglanych/drobnej kaszy manny;
  • mleko 3,2%  (może być roślinne np. orzechowe, sojowe, ryżowe) – ilość zależy od gęstości, którą lubimy
  • kilka łyżek puree dyniowego;
  • szczypta soli;
  • cukier (dla chętnych) – może być też miód lub inny syrop;
  • przyprawy korzenne (np. cynamon, imbir, kardamon, wanilia, lub przyprawa do piernika bez cukru);
  • sok z cytryny (opcjonalnie);
  • kawałek masła.

 

Sposób przygotowania: Płatki ugotować na mleku do pożądanej gęstości. Dodać puree dyniowe, przyprawy, sól, a pod koniec ewentualnie cukier do smaku. Wykończyć kawałkiem masła. Zupa świetnie smakuje zarówno na śniadanie jak i na kolację – przyjemnie rozgrzewa i ułatwia zasypianie. 

 


Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

Składniki:

  • 1 duża dynia hokkaido lub piżmowa
  • cebula
  • czosnek
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • szczypta chilli
  • sól
  • oliwa z oliwek lub olej

 

Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni środkiem do dołu i piec do miękkości. W międzyczasie na oleju/oliwie zeszklić cebulę, 2 ząbki czosnku i kawałek imbiru wielkości kciuka (można więcej). Wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i dodać do podsmażonej cebuli. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zblendować na krem. Na koniec dodać chilli do pożądanej ostrości, sól i ewentualnie śmietankę/mleko kokosowe. Zupę można przed podaniem polać oliwą i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

 

Sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

Składniki:

  • upieczona dynia (kawałki)
  • 2 garście jarmużu
  • trochę pestek granatu (opcjonalnie)
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ew. miód

Sposób przygotowania: Dynię pokroić na kawałki, pokryć oliwą i przyprawami ( najlepiej słodka lub ostra papryka, kumin, cynamon, imbir, zioła prowansalskie, rozmaryn), posolić i piec w 190 stopniach w piekarniku do miękkości. W międzyczasie umyć jarmuż, wysuszyć, wrzucić do miski (zamiast jarmużu może być dowolna inna sałata). Następnie dodać upieczoną dynię. Granat przekroić na pół, wydobyć pestki i dodać do sałatki. Na koniec przygotować sos mieszając 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i miód do smaku. Polać sałatkę i wymieszać. Jeść na zdrowie! Sałatka może być samodzielnym daniem, ale także dodatkiem do mięsa/ryby, świetnie smakuje też z brązowym ryżem czy kawałkiem pieczywa/grzanki.

 

Koktajl dyniowy z kakao i masłem orzechowym

Składniki:

  • 3/4 szklanki dyniowego puree
  • mleko do odpowiedniej konsystencji
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie – banan

 

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl wspaniale smakuje po wysiłku fizycznym (na zimno), może być też pity na śniadanie (a nawet je zastąpić, jeśli nie chce nam się jeść, a chcemy zapewnić sobie dawkę energii), a także po lekkim podgrzaniu – wieczorem, przed snem. 

 

W okresie jesienno-zimowym miska ciepłej zupy dyniowej z imbirem, odżywcza sałatka z dynią, czy kubek dyniowego koktajlu na pewno poprawią nam humor i polepszą samopoczucie.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie