KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z dyni? Najlepsze przepisy na dyniowe smakołyki!

Opublikowano 21.09.2019 r.
Jesień to najlepszy czas na potrawy z dynią w roli głównej, która oprócz świetnego smaku, ma też wiele wartości odżywczych. Zobacz, jakie smakołyki można łatwo i szybko wyczarować z dyni.

zupa z dyni

Jaką dynię wybrać?

Na targu i w sklepach spotkamy wiele rodzajów dyni: hokkaido, piżmowa, makaronowa, muscat. Możemy wybierać i przebierać – próbować, który rodzaj najbardziej nam pasuje, a dynie naprawdę różnią się smakiem. Niektóre nadadzą się lepiej na zupę (np. hokkaido, piżmowa), inne na sos (np. makaronowa). Jeszcze inne są dobre na deser (muscat). Tak naprawdę każda nada się w zasadzie do wszystkiego.

Właściwości dyni

Co siedzi w dyni? Bogactwo witamin i minerałów. Dynia o silnie pomarańczowej barwie znakomicie wpływa na naszą skórę. Działa podobnie jak marchewka i inne pomarańczowe warzywa i owoce. Dynia jest bogata w witaminę A i beta-karoten – doskonale wpływa na wzrok. Niektóre badania dowodzą o pomocnej roli dyni w profilaktyce chorób związanych z oczami np. zwyrodnieniem plamki żółtej, zespołem suchego oka. Dynia jest bardzo niskokaloryczna – 100 g dyni to jedynie 20 kcal! Polecana jest więc osobom odchudzającym się. Dynia pomoże też osobom z wrażliwym żołądkiem i układem pokarmowym. Jest bardzo lekkostrawna. Z powodzeniem mogą ją jeść też małe dzieci – jako samodzielne danie albo np. dodatek do kaszki. Natomiast pestki dyni polecane są przy pasożytach. Działają leczniczo na drobnoustroje dzięki zawartości kukurbitacyny. Taką kurację pestkami najlepiej przeprowadzić właśnie teraz, jesienią. Przeczytaj o tym TUTAJ.

 

Dyniowa zupa mleczna

Składniki:

  • 4/5 łyżek płatków owsianych/jaglanych/drobnej kaszy manny;
  • mleko 3,2% (może być roślinne np. orzechowe, sojowe, ryżowe) – ilość zależy od gęstości, którą lubimy
  • kilka łyżek puree dyniowego;
  • szczypta soli;
  • cukier (dla chętnych) – może być też miód lub inny syrop;
  • przyprawy korzenne (np. cynamon, imbir, kardamon, wanilia, lub przyprawa do piernika bez cukru);
  • sok z cytryny (opcjonalnie);
  • kawałek masła.

 

Sposób przygotowania: Płatki ugotować na mleku do pożądanej gęstości. Dodać purée dyniowe, przyprawy, sól, a pod koniec ewentualnie cukier do smaku. Wykończyć kawałkiem masła. Zupa świetnie smakuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację – przyjemnie rozgrzewa i ułatwia zasypianie.


Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 duża dynia hokkaido lub piżmowa
  • cebula
  • czosnek
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • szczypta chilli
  • sól
  • oliwa z oliwek lub olej

 

Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni środkiem do dołu i piec do miękkości. W międzyczasie na oleju/oliwie zeszklić cebulę, 2 ząbki czosnku i kawałek imbiru wielkości kciuka. Można więcej. Wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i dodać do podsmażonej cebuli. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zblendować na krem. Na koniec dodać chilli do pożądanej ostrości, sól i ewentualnie śmietankę/mleko kokosowe. Zupę można przed podaniem polać oliwą i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

sałatka z pieczoną dynią

Składniki:

  • upieczona dynia (kawałki)
  • 2 garście jarmużu
  • trochę pestek granatu (opcjonalnie)
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ew. miód

Sposób przygotowania: Dynię pokroić na kawałki, pokryć oliwą i przyprawami. Najlepiej użyć słodkiej lub ostrej papryki, kumin, cynamon, imbir, zioła prowansalskie, rozmaryn. Posolić i piec w 190 stopniach w piekarniku do miękkości. W międzyczasie umyć jarmuż, wysuszyć, wrzucić do miski (zamiast jarmużu może być dowolna inna sałata). Następnie dodać upieczoną dynię. Granat przekroić na pół, wydobyć pestki i dodać do sałatki. Na koniec przygotować sos mieszając 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i miód do smaku. Polać sałatkę i wymieszać. Jeść na zdrowie! Sałatka może być samodzielnym daniem, ale także dodatkiem do mięsa/ryby. Świetnie smakuje też z brązowym ryżem czy kawałkiem pieczywa/grzanki.

Koktajl dyniowy z kakao i masłem orzechowym

koktajl dyniowy

Składniki:

  • 3/4 szklanki dyniowego puree
  • mleko do odpowiedniej konsystencji
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie – banan

 

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl wspaniale smakuje po wysiłku fizycznym na zimno. Może być też pity na śniadanie, a nawet je zastąpić. Jeśli nie chce nam się jeść, a chcemy zapewnić sobie dawkę energii. Dobrze smakuje także po lekkim podgrzaniu – wieczorem, przed snem.

W okresie jesienno-zimowym miska ciepłej zupy dyniowej z imbirem, odżywcza sałatka z dynią, czy kubek dyniowego koktajlu na pewno poprawią nam humor i polepszą samopoczucie.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO