KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kiszone warzywa i owoce - bomba witamin na zimę!

Opublikowano 29.07.2019 r.
W ostatnich latach coraz modniejsze staje się jedzenie kiszonych warzyw i owoców. Czy na dobre zagoszczą one w naszym codziennym menu? Poznaj właściwości i zalety spożywania kiszonek.

Coraz więcej przeprowadzonych badań pokazuje, że rodzaj bakterii znajdujących się w naszych jelitach oddziałuje na nasze zdrowie. Jednym z popularnych źródeł probiotyków odżywiających bakterie jelitowe jest jogurt. A jeszcze lepszym są kiszone owoce i warzywa, które mają prozdrowotne właściwości - wpływają na kondycję układu pokarmowego, zdrowie i sylwetkę. Warto jednak rozróżnić, że jedzenie marynowane octem czy pasteryzowane nie przechodzi tego samego procesu fermentacji co kiszenie warzyw i owoców w słonej wodzie.

Kiszonki to rodzaj przetworów, czyli sposób utrwalania żywności, będący skarbnicą substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na organizm i zdrowie. Wzmacniają odporność, dostarczają witamin, błonnika i składników mineralnych. Korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Każdy z nas zna smak kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Jednak z powodzeniem można kisić również inne warzywa i owoce. Kiszonki są niskokaloryczne. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Kiszone owoce i warzywa dostarczają mnóstwa przeciwutleniaczy oraz witamin. Zawartość kwasu mlekowego sprawia, że są nazywane "naturalnymi probiotykami". Wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przyspieszają przemianę materii, usuwają toksyny z organizmu, przeciwdziałają infekcjom, stanom zapalnym i chorobom.

Jakie warzywa i owoce można kisić?

Do kiszenia najlepiej wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Doskonale smakują kiszone pomidory, czosnek, buraki, marchew, kalafior, cukinia oraz jabłka, cytryny, pomarańcze, banany, śliwki, truskawki czy rabarbar. Nie ma chyba owoców i warzyw, których nie dałoby się ukisić. Warto jednak pamiętać, że kiszenie zmiękcza warzywa i owoce, dlatego najlepiej wybierać te twardsze.

Jak kisić warzywa i owoce?

Poznaj nasze sprawdzone przepisy na kiszone owoce i warzywa.

Kiszona marchewka przepis

Składniki:

  •  marchew,
  • zalewa na litr ciepłej wody 1 łyżka soli morskiej,
  • przyprawy do każdego słoika: ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, szalotka, 2 cm kawałek chrzanu, kwitnący koper, po kilka ziaren kolendry i gorczycy, kilka ziaren pieprzu i kozieradki.

 

Sposób przygotowania:

Marchew umyć i osuszyć. Oskrobać. Pokroić w grube talarki lub w słupki. Ułożyć w słoikach lub naczyniu kamionkowym. Wsypać przyprawy, do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, kawałek chrzanu i szalotkę. Przygotować zalewę z dodatkiem soli. Zalać słoiki gorącą zalewą tak, aby marchewka była całkowicie zanurzona. Delikatnie zakręcić słoiki i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Czas kiszenia często zależy od temperatury otoczenia. Ukiszone warzywa ustawić w lodówce, aby zatrzymać proces kiszenia.

 

Kiszony kalafior

Składniki:

  • 2 duże kalafiory
  • kawałki chrzanu około 2-3 cm
  • główka czosnku
  • kwitnący koper
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wodę zagotować w garnku, rozpuścić w niej sól i wystudzić. Do słoików włożyć chrzan, czosnek, koper oraz kawałki kalafiora. Na wierzch znów chrzan, czosnek i koper. Zalać ciepłą wodą z solą. Słoiki zakręcić i ustawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach kalafior będzie ukiszony.

 

Kiszone cytryny przepis

Składniki:

  • 24 średnie cytryny 
  • 12 łyżek soki morskiej
  • kilkanaście lasek cynamonu
  • kilkanaście liści laurowych
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:  

Cytryny wyparzyć w misce z gorącą wodą, a  następnie dokładnie wyszorować. Z połowy wycisnąć sok. Pozostałe owoce naciąć na krzyż, ale nie rozcinać skórki do końca. Owoce ułożyć w słoikach, zasypać solą. Wlać sok z cytryny, dodać po kilka ziaren pieprzu, liści laurowych i kawałków laski cynamonu do każdego słoika. Wlać odrobinę oliwy. Słoiki zakręcić i ustawić w ciemnym miejscu na miesiąc. Co kilka dni słoikami potrząsnąć.

 

Kiszone śliwki przepis

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 8 łyżek miodu,
  • 20 goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • woda z solą w proporcjach 1 łyżeczka soli na litr wody.

 

Sposób przygotowania:   

Wybrać tylko twarde śliwki. Umyć je i osuszyć. Owoce ułożyć w słoikach, do każdego z nich dodać ząbek czosnku,           2 łyżeczki miodu,      2 ziela angielskie       i kilka goździków. Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać nią słoiki. Słoiki zakręcić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce.

Jak widać, kiszenie to prosty proces przetwarzania żywności. W naszym żołądku powinny znajdować się dobre bakterie. Najlepszym sposobem, by zadbać o ich odpowiednią ilość, a co za tym idzie również o swoje zdrowie, jest spożywanie kiszonych warzyw i owoców.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO