Kiszone warzywa i owoce - bomba witamin na zimę!

Coraz więcej przeprowadzonych badań pokazuje, że rodzaj bakterii znajdujących się w naszych jelitach oddziałuje na nasze zdrowie. Jednym z popularnych źródeł probiotyków odżywiających bakterie jelitowe jest jogurt. A jeszcze lepszym są kiszone owoce i warzywa, które mają prozdrowotne właściwości - wpływają na kondycję układu pokarmowego, zdrowie i sylwetkę. Warto jednak rozróżnić, że jedzenie marynowane octem czy pasteryzowane nie przechodzi tego samego procesu fermentacji co kiszenie warzyw i owoców w słonej wodzie.
Kiszonki to rodzaj przetworów, czyli sposób utrwalania żywności, będący skarbnicą substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na organizm i zdrowie. Wzmacniają odporność, dostarczają witamin, błonnika i składników mineralnych. Korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Każdy z nas zna smak kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Jednak z powodzeniem można kisić również inne warzywa i owoce. Kiszonki są niskokaloryczne. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Kiszone owoce i warzywa dostarczają mnóstwa przeciwutleniaczy oraz witamin. Zawartość kwasu mlekowego sprawia, że są nazywane "naturalnymi probiotykami". Wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przyspieszają przemianę materii, usuwają toksyny z organizmu, przeciwdziałają infekcjom, stanom zapalnym i chorobom.
Jakie warzywa i owoce można kisić?
Do kiszenia najlepiej wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Doskonale smakują kiszone pomidory, czosnek, buraki, marchew, kalafior, cukinia oraz jabłka, cytryny, pomarańcze, banany, śliwki, truskawki czy rabarbar. Nie ma chyba owoców i warzyw, których nie dałoby się ukisić. Warto jednak pamiętać, że kiszenie zmiękcza warzywa i owoce, dlatego najlepiej wybierać te twardsze.
Jak kisić warzywa i owoce?
Poznaj nasze sprawdzone przepisy na kiszone owoce i warzywa.
Kiszona marchewka przepis
Składniki:
|
|
Kiszony kalafior
Składniki:
|
|
Kiszone cytryny przepis
Składniki:
|
|
Kiszone śliwki przepis
Składniki:
|
|
Jak widać, kiszenie to prosty proces przetwarzania żywności. W naszym żołądku powinny znajdować się dobre bakterie. Najlepszym sposobem, by zadbać o ich odpowiednią ilość, a co za tym idzie również o swoje zdrowie, jest spożywanie kiszonych warzyw i owoców.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|