KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Lubisz fasolkę szparagową? Musisz poznać te przepisy!

Opublikowano 07.07.2021 r.
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. To lekkie, zdrowe warzywo jest idealne na letni obiad, przekąskę, czy kolację. Świetnie nadaje się jako samodzielna sałatka lub dodatek m.in. do makaronu. Poznajcie znakomite przepisy!

fasolka szparagowa

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest świetnym źródłem błonnika. Wypełni nam brzuch i sprawi, że długo nie będziemy głodni. Poza tym jest bardzo mało kaloryczna. Zawiera ok. 30 kcal na 100 g. Zatem możemy ją jeść bez obaw. Oczywiście, jeśli tylko nie polejemy jej tłustym sosem lub nie podamy z toną bułki tartej. Fasolka szparagowa jest świetnym warzywem dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Nie powoduje skoków cukru we krwi. Ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, witaminy C i potasu. Jest także źródłem antyoksydantów w naszej diecie. Z powodzeniem może zastąpić posiłek mięsny w diecie. Jej skład białka jest zbliżony do białka, które posiada m.in. wołowina. Świeżą fasolkę szparagową możemy zamrozić i cieszyć się nią, kiedy minie sezon. Należy przed tym ją tylko obrać. Poniżej kilka przepisów na wykorzystanie fasolki szparagowej. Smacznego!

Sałatka z zieloną fasolką szparagową

Składniki:

  • duża garść fasolki szparagowej
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy
  • mała cebulka, posiekana
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka zwykłych pomidorków
  • garść ulubionej zielonej sałaty (polecam rukolę)
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • kilka orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • winegret miodowo-musztardowy

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotować. Tak samo groszek. Warzywa odcedzić i przelać zimną wodą, by zachowały swój kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Po chwili, gdy cebulka się podsmaży, dodać fasolkę i groszek. Wymieszać. Wystudzić. W salaterce wrzucić sporą garść ulubionej sałaty. Na to położyć fasolkę z groszkiem, kilka posiekanych suszonych pomidorów, parę małych pomidorków koktajlowych. Następnie dołożyć parę posiekanych orzechów włoskich oraz ser pleśniowy z niebieską pleśnią pokrojony na mniejsze kawałki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać winegretem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy i 1 łyżki octu jabłkowego lub winnego. Gotowe!

 

Mocno odświeżająca sałatka z żółtą fasolką szparagową

Składniki:

  • duża garść fasolki szparagowej
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • zielony ogórek
  • garść pestek słonecznika
  • duża garść świeżych ziół: mięta, bazylia, szczypiorek, natka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Upiec czerwoną paprykę, aż skórka będzie czarna. Ostudzić, obrać paprykę i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową ugotować i wystudzić. Do miski wrzucić fasolkę, upieczoną paprykę, uprażony na suchej patelni słonecznik, pokrojone rzodkiewki i ogórka. Dodać dużą garść świeżych ziół, które mamy akurat pod ręką. Polecam szczególnie miętę, bazylię i szczypiorek – nadadzą super świeżości. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wymieszać i podawać od razu lub włożyć do lodówki do przegryzienia się składników. Świetnie smakuje właśnie taka schłodzona.

 

Fasolka szparagowa w pomidorach

fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • pomidory z puszki lub 6 pomidorów świeżych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bądź 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia lub natka pietruszki

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, tak, aby pozostała lekko chrupiąca. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni. Sos przygotowujemy z pomidorów (świeże kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię). Kiedy sos będzie miał jednolitą konsystencję, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy fasolkę, chwilę razem gotujemy, aby była odpowiednio miękka. Podajemy posypane świeżą bazylią lub natką pietruszki. Można także dodatkowo posypać startym parmezanem.

 

Makaron z fasolką, pesto i młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • garść ulubionego makaronu np. pennemakaron z fasolką
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka małych młodych ziemniaczków
  • duża garść bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotować wraz z młodymi ziemniaczkami. Odcedzić, ziemniaczki podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować zielone pesto: zmiksować czosnek, bazylię i orzeszki piniowe dodając oliwy do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Zostawić trochę wody z gotowania makaronu. Gorący makaron połączyć z fasolką i młodymi ziemniaczkami. Dodać kilka łyżek zielonego pesto, parę łyżek gorącej wody z gotowania makaronu. Wymieszać tak, by makaron i warzywa pokryły się pysznym sosem. Na koniec posypać startym parmezanem. Pycha!

 

Pizza na francuskim cieście z fasolką

pizza z fasolką szparagową

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz,
  • 1 kulka sera mozzarella

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie średnio miękka. Formę do pizzy wykładamy ciastem francuskim i polewamy ją śmietanowym sosem. Śmietanę łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy odsączoną z wody fasolkę szparagową. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekamy przez około 15-20 min w temp. 200 st. C.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO