KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 lipca 2021

Lubisz fasolkę szparagową? Musisz poznać te przepisy!

Sezon na fasolkę w pełni. To lekkie, zdrowe warzywo, idealne na letni obiad, przekąskę, czy kolację. Świetnie nadaje się jako samodzielna sałatka lub dodatek m.in. do makaronu. Poznajcie znakomite przepisy!

Fasolka jest świetnym źródłem błonnika, wypełni nam brzuch i sprawi, że długo nie będziemy głodni. Poza tym jest bardzo mało kaloryczna – ok. 30 kcal na 100 gr, zatem możemy ją jeść bez obaw (oczywiście, jeśli tylko nie polejemy jej tłustym sosem lub podamy z toną bułki tartej). Jest świetnym warzywem dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru we krwi. Fasolka ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, witaminy C i potasu, a także jest źródłem antyoksydantów w naszej diecie. Z powodzeniem może zastąpić posiłek mięsny w diecie – jej skład białka jest zbliżony do białka, które posiada m.in. wołowina. Świeżą fasolkę możemy zamrozić i cieszyć się nią, kiedy minie sezon. Należy przed tym ją tylko obrać. Poniżej kilka przepisów na wykorzystanie fasolki. Smacznego!

Sałatka z zieloną fasolką szparagową

Składniki:

  • duża garść fasoli szparagowej
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy
  • mała cebulka, posiekana
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka zwykłych pomidorków
  • garść ulubionej zielonej sałaty (polecam rukolę)
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • kilka orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • winegret miodowo-musztardowy

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotować. Tak samo groszek. Warzywa odcedzić i przelać zimną wodą, by zachowały swój kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Po chwili, gdy cebulka się podsmaży, dodać fasolkę i groszek. Wymieszać. Wystudzić. W salaterce wrzucić sporą garść ulubionej sałaty, na to fasolkę z groszkiem, kilka posiekanych suszonych pomidorów, kilka małych pomidorków koktajlowych, kilka posiekanych orzechów włoskich oraz ser pleśniowy z niebieską pleśnią pokrojony na mniejsze kawałki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać winegretem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy i 1 łyżki octu jabłkowego lub winnego. Gotowe!

 

Mocno odświeżająca sałatka z żółtą fasolką szaragową

Składniki:

  • duża garść fasolki szparagowej
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • zielony ogórek
  • garść pestek słonecznika
  • duża garść świeżych ziół: mięta, bazylia, szczypiorek, natka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Upiec czerwoną paprykę, aż skórka stanie się czarna. Ostudzić, obrać paprykę i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową ugotować i wystudzić. Do miski wrzucić fasolkę, upieczoną, pokrojoną czerwoną paprykę, uprażony na suchej patelni słonecznik, pokrojone rzodkiewki i ogórka oraz dużą garść świeżych ziół, które mamy akurat pod ręką (polecam szczególnie miętę, bazylię i szczypiorek – nadadzą super świeżości). Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wymieszać i podawać od razu lub włożyć do lodówki do przegryzienia się składników – świetnie smakuje właśnie taka schłodzona. 

 

Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • pomidory z puszki lub 6 pomidorów świeżych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia lub natka pietruszki

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, tak, aby pozostała lekko chrupiąca. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni. Sos przygotowujemy z pomidorów (świeże kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię). Kiedy sos będzie miał jednolitą konsystencję, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy fasolkę, chwilę razem gtujemy, aby była odpowiednio miękka. Podajemy posypane świeżą bazylią lub natką pietruszki. Można także dodatkowo posypać startym parmezanem.  

 

Makaron z fasolką, pesto i młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • garść ulubionego makaronu np. penne  
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka małych młodych ziemniaczków
  • duża garść bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotować wraz z młodymi ziemniaczkami. Odcedzić, ziemniaczki podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować zielone pesto: zmiksować czosnek, bazylię i orzeszki piniowe dodając oliwy do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Zostawić trochę wody z gotowania makaronu. Gorący makaron połączyć z fasolką i młodymi ziemniaczkami, dodać kilka łyżek zielonego pesto, kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu i wymieszać, by makaron i warzywa pokryły się pysznym sosem. Na koniec posypać startym parmezanem. Pycha!

 

Pizza na francuskim cieście z fasolką

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz,
  • 1 kulka sera mozzarella

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie średnio miękka. Formę do pizzy wykładamy ciastem francuskim i polewamy ją śmietanowym sosem - śmietanę łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy odsączoną z wody fasolkę szparagową. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekamy przez około 15-20 min w temp. 200 st. C.

 

 

kontakt1.jpg redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione