KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Producenci świń i zakłady mięsne w potrzasku ASF?

Opublikowano 05.08.2019 r.
Rozprzestrzeniający się wirus ASF zagraża całej branży wieprzowiny w Polsce. Producentom świń jest coraz trudniej zbyć żywiec wieprzowy, a przetwórcy obawiają się możliwości przeniesienia ewentualnych kosztów związanych z wycofaniem produktów ze sklepów ze względu na podejrzenie zakażenia ASF - alarmuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Co rusz dowiadujemy się o nowych ogniskach afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Przypadków choroby u dzików oraz ognisk u świń przybywa. Strefa zagrożenia chorobą wyznaczana wokół ognisk niebezpiecznie się przesuwa, a to ogromny problem dla branży wieprzowiny w naszym kraju.

Choroba dotyka nie tylko małe gospodarstwa. Jest realne zagrożenie dla skoncentrowanej produkcji trzody chlewnej z powiatu żuromińskiego oraz woj. łódzkiego. Rolnikom, którzy musieli zlikwidować stada z powodu urzędowej decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii przysługuje odszkodowanie, jeżeli ich gospodarstwa spełniły zasady bioasekuracji - alarmuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Problemy mogą mieć także zakłady mięsne. Administracja państwowa, właśnie na przetwórców, przeniosła koszty związane z wycofaniem podejrzanych produktów.

Zakłady mięsne, których produkty są podejrzane o zarażenie wirusem ASF są zobligowane do wycofania całej partii produktów ze wszystkich placówek handlu hurtowego i detalicznego na swój koszt. A przecież surowiec, który trafia do przetwórstwa był poddany nadzorowi weterynaryjnemu i zostały wystawione świadectwa zdrowia przez urzędowego lekarza weterynarii – informuje KZP-PTCh

Rezultat jest taki, że producentowi świń coraz trudniej jest zbyć żywiec, a ubojnie nie chcąc ponosić ryzyka w coraz większym stopniu zaopatrują się w surowiec importowany.

Takie praktyki potęgują kryzys branży, dlatego należy się zastanowić, czy nie warto zmienić przepisów i objąć odszkodowaniami wycofywanie produktów wieprzowych podejrzanych o zakażenie wirusem ASF z handlu – czytamy na stronie KZP-PTCh.

 

Źródło KZP-PTCh

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO