KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
6 sierpnia 2019

Mirabelki - zapominane słodkie śliwki

Mirabelki to małe żółte śliwki, które charakteryzuje słodko-kwaśny smak. Dawniej były bardzo popularne. Na jakiś czas zapomniane, dziś znów powracają do łask. Czy warto jeść mirabelki?

Małe, okrągłe i żółte. Te soczyste śliwki są skarbnicą witaminy C, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych. Dojrzałe owoce mają miękki i soczysty miąższ. Co ciekawe, w Rumunii z niedojrzałych, jeszcze zielonych mirabelek przygotowuje się kwaśną zupę. W innych krajach służą one do przygotowywania kwaśnych sosów. Dojrzałe mirabelki zawierają mnóstwo pektyn i można z nich robić kompoty, soki czy dżemy.

Mirabelki – właściwości żółtych śliwek

Kolejnym przeciwutleniaczem, jaki znajdziemy w tych słodko-kwaśnych śliwkach jest beta-karoten, który neutralizuje działanie wolnych rodników oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Owoce te są również skarbnicą pigmentów o właściwościach przeciwutleniających, takich jak zeaksantyna czy flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi. Natomiast czerwone mirabelki dostarczają antocyjanów o działaniu antyoksydacyjnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie i chronią przed chorobami nowotworowymi. Spożywanie mirabelek oraz przetworów z nich ma korzystny wpływ na metabolizm, pamięć czy układ krążenia. Inne przeciwutleniacze, jakie znajdziemy w tych pysznych małych śliwkach to kwas elagowy, kwercetyna, kwas chlorogenowy i kwas neochlorogenowy. Czerwona odmiana mirabelek zawiera również resweratrol, który odmładza organizm i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto mirabelki są cennym źródłem witaminy A oraz miedzi.

Dlaczego warto jeść mirabelki?

Zalety spożywania mirabelek:

  • Pozytywnie wpływają na skórę, wzrok i odporność dzięki dużej zawartości witaminy A.
  • Zawierają silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych i odmładzających.
  • Duża zawartość witaminy C zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
  • Obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
  • Wykazują właściwości tonizujące ze względu na zawartość witaminy B i minerałów.
  • Wpływają na poprawę pamięci i zdrowie układu nerwowego.
  • Zawartość błonnika sprawia, że regulują trawienie i eliminują zaparcia.


Mirabelki to smaczne owoce, które warto włączyć do swojej diety. Dobroczynnie działają na skórę, organizm i zdrowie. Cenione są za ich wyjątkowy słodko-kwaśny miąższ.


Co zrobić z mirabelek?

Mirabelki to pyszne śliwki, które warto wykorzystać do przygotowania przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy kompoty. Świetnie smakują również domowe likiery i nalewki z mirabelek. Choć można je zjadać na surowo, to pysznie smakuje też ciasto z mirabelkami czy mirabelkowy sos do mięs.

Ekspresowe ciasto z mirabelkami - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej         
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mirabelek
  • garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Do dużej miski wbić jajka i ubić je z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Owoce pokroić na połówki i wyjąć z nich pestki, a następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

 

 

 

 

Sos z mirabelek do mięsa - przepis                                     

Składniki:                                                            

  • 1 kg mirabelek
  • szczypta curry
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kolendry
  • 7 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

 

Owoce umyć i osuszyć, a następnie wrzucić do garnka, zalać wodą i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

 

Nalewka z mirabelek

Składniki:

  • 1 kg żółtych mirabelek
  • 500 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 litr wódki - duży słoik

Śliwki umyć i osuszyć. Każdą z nich naciąć, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie wlać wódkę, słoik zakręcić i wstawić do ciemnej szafy. Kilka razy w tygodniu słoikiem potrząsnąć. Po upływie 5 miesięcy owoce odsączyć od nalewki. Wlać ją do butelek i gotowe.

 

Śliwki mirabelki są znakomite w każdej odsłonie. Przekonajcie się sami!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie