KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Mirabelki - zapominane słodkie śliwki

Opublikowano 06.08.2021 r.
Mirabelki to małe żółte śliwki, które charakteryzuje słodko-kwaśny smak. Dawniej były bardzo popularne. Na jakiś czas zapomniane, dziś znów powracają do łask. Czy warto jeść mirabelki?

mirabelki

Są małe, okrągłe i żółte. Te soczyste śliwki są skarbnicą witaminy C, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych. Dojrzałe owoce mają miękki i soczysty miąższ. Co ciekawe, w Rumunii z niedojrzałych, jeszcze zielonych mirabelek przygotowuje się kwaśną zupę. W innych krajach służą one do przygotowywania kwaśnych sosów. Dojrzałe mirabelki zawierają mnóstwo pektyn i można z nich robić kompoty, soki czy dżemy.

Mirabelki – właściwości żółtych śliwek

Kolejnym przeciwutleniaczem, jaki znajdziemy w tych słodko-kwaśnych śliwkach, jest beta-karoten. Neutralizuje on działanie wolnych rodników oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Mirabelki są również skarbnicą pigmentów o właściwościach przeciwutleniających, takich jak zeaksantyna czy flawonoidy. Obniżają one ciśnienie krwi. Natomiast czerwone mirabelki dostarczają antocyjanów o działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzą one stany zapalne w organizmie i chronią przed chorobami nowotworowymi. Spożywanie mirabelek oraz przetworów z nich ma korzystny wpływ na metabolizm, pamięć czy układ krążenia. Inne przeciwutleniacze, które zawierają te śliwki to kwas elagowy, kwercetyna, kwas chlorogenowy i kwas neochlorogenowy. Czerwona odmiana mirabelek zawiera również resweratrol, który odmładza organizm i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto mirabelki są cennym źródłem witaminy A oraz miedzi.

Dlaczego warto jeść mirabelki?

Zalety spożywania mirabelek:

  • Pozytywnie wpływają na skórę, wzrok i odporność. Mają dzięki dużą zawartość witaminy A.
  • Zawierają silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych i odmładzających.
  • Duża zawartość witaminy C zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
  • Obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
  • Wykazują właściwości tonizujące. Zawierają witaminy z grupy B i minerały.
  • Wpływają na poprawę pamięci i zdrowie układu nerwowego.
  • Zawartość błonnika sprawia, że regulują trawienie i eliminują zaparcia.


Mirabelki to smaczne owoce, które warto włączyć do swojej diety. Dobroczynnie działają na skórę, organizm i zdrowie. Cenione są za ich wyjątkowy słodko-kwaśny miąższ.


Co zrobić z mirabelek?

Mirabelki to pyszne śliwki, które warto wykorzystać do przygotowania przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy kompoty. Świetnie smakują również domowe likiery i nalewki z mirabelek. Można je jeść na surowo. Jednakże pysznie smakuje też ciasto z mirabelkami czy mirabelkowy sos do mięs.
 

Ekspresowe ciasto z mirabelkami — przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennejciasto z mirabelkami
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mirabelek
  • garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Do dużej miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Owoce pokroić na połówki i wyjąć z nich pestki, a następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

 

Sos z mirabelek do mięsa — przepis

Składniki:sos z mirabelek

  • 1 kg mirabelek
  • szczypta curry
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kolendry
  • 7 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

 

Owoce umyć i osuszyć, a następnie wrzucić do garnka. Zalać wodą i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

 

Nalewka z mirabelek

Składniki:

  • 1 kg żółtych mirabelek
  • 500 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 litr wódki — duży słoik

Śliwki umyć i osuszyć. Każdą z nich naciąć, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie wlać wódkę, słoik zakręcić i wstawić do ciemnej szafy. Kilka razy w tygodniu słoikiem potrząsnąć. Po upływie 5 miesięcy owoce odsączyć od nalewki. Wlać ją do butelek i gotowe.

 

Śliwki mirabelki są znakomite w każdej odsłonie. Przekonajcie się sami!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO