Kuku, kuku... kukurydza! Przepisy na znakomite dania
Opublikowano 02.08.2019 r.
Kukurydza to warzywo pochodzące z Meksyku. Kolba kukurydzy jest źródłem błonnika, witamin i składników odżywczych. Właśnie rozpoczyna się sezon na to warzywo. Jak jeść kukurydzę? Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na dania z kukurydzą.
Żółte risotto z kurczakiem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawa do kurczaka,
- curry.
|
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż odcedzić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na odrobinie oleju. Kiedy mięso będzie zarumienione, dodać ryż, odsączoną kukurydzę i doprawić curry. Smażyć kilka minut i podawać z surówką z białej kapusty.
|
Kotlety z kurczaka obsypane kukurydzą
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 5 jaj,
- natka pietruszki,
- 200 g żółtego sera,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
|
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony filet z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i posypać przyprawą do kurczaka. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kostkę żółty ser oraz odsączoną kukurydzę. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z bułką tartą. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z każdej strony. Kotleciki podawać z kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
|
Sałatka w towarzystwie kukurydzy
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- 3 jajka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 sałata rzymska,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżka żurawiny.
Sos:
- 1 mały jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól, pieprz,
- 0,5 łyżeczki czosnku, granulowanego.
|
Sposób przygotowania:
Brokuła ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Sałatę pokroić i wrzucić do miski. Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski. Brokuła odsączyć, pokroić na małe różyczki i wrzucić do sałatki. Jajka pokroić na ósemki. Sałatkę posypać ziarnami i żurawiną. Przygotować sos, w tym celu połączyć wszystkie składniki. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
|
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki:
- makaron np. rurki,
- 0,5 puszki kukurydzy,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 śmietana 12%,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
|
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obraną i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Po zarumienieniu cebuli dodać odsączonego tuńczyka. Podsmażyć kilka minut, wlać śmietanę, dodać kukurydzę i przyprawić do smaku. Przygotowanym sosem polać makaron podany na talerzu, posypać natką pietruszki i gotowe.
|
A Wy lubicie kukurydziane smaki?
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Przepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawami |
| Obłędnie czekoladowe ciasto z... warzywem. 4 przepisy na zaskakujące słodkości |
| Warzywa i owoce, które leczą |
| Lubisz fasolkę szparagową? Musisz poznać te przepisy! |
| Biała fasola w 3 szybkich daniach |