KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 sierpnia 2019

Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców?

Mimo tego że obfitują w witaminy i inne zdrowe składniki, warzywa bardzo często nie są lubiane przez dzieci. Czasem maluchy nie przepadają także za owocami. Atrakcyjniejsze wydają się ładnie zapakowane słodycze i przekąski. Tymczasem spożywanie dużych ilości warzyw i owoców potrzebne jest naszym pociechom do prawidłowego rozwoju. Jak przekonać i zachęcić maluchy do zdrowego jedzenia?

Cierpliwie i bez przymusu

Zanim rozpoczniemy naszą „prozdrowotną kampanię” warto uświadomić sobie, że przekonanie dziecka do tego, że potrawy, za którymi nie przepada są zdrowe i potrzebne, nie jest zadaniem łatwym. Musimy uzbroić się w cierpliwość i raczej starać się uatrakcyjnić warzywno-owocowe menu niż przymuszać dziecko do ich jedzenia.

Atrakcje w zdrowym menu

Jak uatrakcyjnić spożywanie warzyw i owoców? Psychologowie przekonują, że warto zrobić to poprzez zabawę. Przy odrobinie chęci i fantazji, zwykła kanapka z serem i pomidorem może przemienić się w zabawną postać albo uśmiechniętą twarz lub inny sympatyczny kształt. 

Wspólne przygotowywanie posiłków

Innym sposobem na zachęcenie małego niejadka do zdrowej diety jest zaangażowanie go do przygotowywania posiłku. Oczywiście w formie zabawy. Nawet zwyczajne wymieszanie składników do warzywnej lub owocowej sałatki  daje maluchom wiele satysfakcji. Zwiększa także ich apetyt. Któż nie chciałby spróbować samodzielnie przygotowanej potrawy?

A może chipsy…?

...ale nie te najpopularniejsze ziemniaczane. Na rynku pojawiły się znacznie zdrowsze chipsy bananowe, marchewkowe, jabłkowe, a nawet buraczane. Być może podane w tej formie warzywa zaspokoją wyrafinowane gusta najmłodszych konsumentów? Nie zaszkodzi spróbować.

Surowe zamiast gotowanych

Wiele dzieci nie cierpi warzyw gotowanych. Może warto dać im posmakować surowych? Groszek, marchewka, delikatna papryka czy nać selera – niewykluczone, że w tym gronie znajduje się ulubiona przekąska naszej pociechy? Warto sprawdzić, bo większość owoców i warzyw zachowuje więcej witamin i składników wtedy, gdy spożywane są na surowo. 

Przykład idzie z góry

O tej prawdzie także trzeba pamiętać, gdy zachęcamy dziecko do zdrowego odżywania. Musimy świecić przykładem, tak aby dziecko widziało, ze nie tylko jesteśmy przekonani do spożywania warzyw i owoców, ale lubimy to robić. Bez tego wszystkie nasze starania mogą spalić na panewce.

Wymienione pomysły z pewnością nie wyczerpują tematu. A jak Państwo przekonują swoje dzieci do zdrowego odżywiania? Serdecznie zachęcamy do podzielenia się z swoimi sposobami!

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione