KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
8 sierpnia 2019

Mniszek lekarski - prozdrowotne właściwości

Poznajcie prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego.

 

 

Mniszek lekarski Taraxacum officinale zwany także mleczem, dmuchawcem był znany już w czasach starożytnych. Obecnie występuje w Europie, Azji, Ameryce i Afryce Północnej. Jest pospolitą rośliną, którą spotkać można na łąkach, w zaroślach, przydrożnych rowach,a także jako chwast roślin uprawnych i trawników. To bylina, która wczesną wiosną wytwarza rozetę liści odziomkowych, długich, bezogonkowych. Na obłej i wewnątrz pustej łodyżce tworzą się żółte, języczkowate kwiaty zebrane w koszyczki kwiatowe. Okres kwitnienia to kwiecień -lipiec. Po przekwitnięciu powstają owocki opatrzone puchem, tworzące puszyste kule. Stąd inna nazwa-dmuchawce. Roślina wytwarza mlecznobiały sok, który jest widoczny po zerwaniu kwiatów lub liści .Korzeń mniszka jest walcowato-wrzecionowaty, zewnątrz czerwonobrunatny, w środku biały.

W medycynie ludowej korzeń mniszka i liście wykorzystywane były jako sposób na wiosenne oczyszczenie z toksyn. Napary i odwary z ziela regulują pracę wątroby, pobudzają wydzielanie żółci, a w połączeniu z innymi ziołami - rozpuszczają kamienie żółciowe w woreczku. Ponadto są pomocne w leczeniu trądziku i wyprysków skórnych. Wiosną można zrobić sobie sałatkę z młodych, starannie wypłukanych listków mniszka, dodając odrobinę czosnku, soli i pieprzu, mieszając składniki z olejem i niewielką ilością soku z cytryny. Po zjedzeniu takiej sałatki następuje poprawa przemiany materii, oczyszczają się nerki i krew z toksyn.

Inny sposób przeprowadzenia kuracji oczyszczająco- wzmacniające, j to wypicie soku wyciśniętego z 0,25 kg liści. Uzyskujemy z nich pól szklanki soku, zawierającego witaminy, likwidującego brak apetytu i uczucia zmęczenia. Bardziej leniwi mogą sobie posypać posmarowane pieczywo posiekanymi, wcześniej umytymi listkami.

Kwiaty i liście mniszka wykorzystać można do sporządzenia naturalnych kosmetyków, wzbogacając je o cenne minerały i witaminy. Kosmetyki z udziałem mniszka działają regenerująco i przeciwzapalnie.

 

Peeling oczyszczający poprawiający jędrność skóry

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanych liści mniszka,
  • 1 łyżka płatków owsianych, gorące mleko

Przygotowanie: płatki i liście zalać gorącym mlekiem, tak aby pokryć składniki. Po napęcznieniu płatków, gęstą papkę należy wmasować w skórę twarzy, potrzymać chwilę, następnie spłukać ciepła wodą. Nektar z kwiatów mniszka zbierają pszczoły do produkcji najwcześniejszego miodu. Miód mniszkowy ma jasnokremowy kolor i delikatny smak. Działa oczyszczająco na wątrobę oraz drogi żółciowe.

 

Syrop mniszkowy tzw. „miodek”

  • Składniki:
  • 1 litr kwiatów mniszka,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: pozbawione muszek kwiaty mlecza włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstawić na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzić przez sito i dodać do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż uzyska się konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Kwiaty do przygotowania syropu najlepiej jest zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i posiadają mniej goryczki. Tak powstały syrop należy przelać do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.

Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Z kwiatów mniszka można również przygotowywać wartościowe nalewki.

 

Nalewka wzmacniająca i poprawiająca przemianę materii

Składniki:

  • około 40 sztuk kwiatów mniszka bez szypułek
  • 1 litr wódki

Przygotowanie: kwiaty, wcześniej pozbawione muszek włożyć do słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknięty słój odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować nalewkę przez gazę, wyciskając kwiaty. Aby nalewka się ustała, pozostawić jeszcze płyn w słoiku na około tydzień. Potem przelać do butelki. Można lekko dosłodzić miodem i dodać sok z cytryny. Nalewkę stosować przed posiłkiem po 2 łyżki 3 razy dziennie. 

 

Źródło:

Górnicka J. „Leki z ogrodu”
Biblioteka zdrowia
www.poradnikzdrowie.pl 

kontakt1.jpg
Wiesława Król
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze lšskiego Orodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • KOWR