Wzrost cen żywca i optymizm na unijnym rynku wieprzowiny
Na europejskim rynku odnotowujemy wzrost ceny żywca.
W górę o kilka centów poszybowały ceny tuszy w Holandii (o 6 centów), w Belgii (o 5 centów) oraz w Austrii (o 4 centy) – informuje ISN.
W notowaniach VEZG z 7 sierpnia cena wzrosła o 7 centów do wysokości 1,85 €/kg tuszy. Jako powód wzrostu cen podaje się sezonowe mniejsze przyrosty tuczników spowodowane upałami.
Wszystko wskazuje na to, że wzrosty cenowe nie będą tylko sezonowe, a trend utrzyma się w dłuższym okresie.
Cena żywca w Chinach wzrosła do 22 juanów/kg na skutek mniejszej podaży wieprzowiny na rynku. Ceny mrożonej wieprzowiny nie rosną jeszcze tak szybko z powodu uwalniania na rynek znaczącej ilości zapasów zgromadzonych w chińskich chłodniach i mroźniach. Pod koniec bieżącego roku eksperci prognozują rekordowe ceny powyżej 30 juanów/kg żywca, co poprawi jeszcze bardziej atrakcyjność lokowania produktów wieprzowych na chińskim rynku. Wojna handlowa USA-Chiny z pewnością będzie miała odzwierciadlenie w większym eksporcie unijnej wieprzowiny do Chin, a tym samym we wzroście cen mięsa wieprzowego na unijnym rynku.
Źródło: KZP-PTCh
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|