KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
22 sierpnia 2019

Bylica boże drzewko - czy to cudowna roślina?

Współczesna medycyna już prawie wyparła wiele naturalnych lekarstw, które używano w czasach, kiedy nie znano jeszcze aptek. Jednak mimo wszystko, niektóre rośliny zielarskie o leczniczych właściwościach przeżywają właśnie renesans. Jedną z nich jest bylica boże drzewko. Poznaj jej właściwości.

Niepozorna roślina, która przez wiele osób może być uznawana za chwast. Okazuje się, że wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, które zostały docenione już w starożytności. Dlaczego warto zwrócić uwagę na ziele bylicy boże drzewko

Bylica boże drzewko (Artemesia abrotanum) to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych.

Naturalnie rośnie w Europie Wschodniej czy Turcji. W naszym kraju jest to rzadki kenofit. Dobrze czuje się na glebach suchych, próchnicznych oraz na stanowiskach nasłonecznionych. Wytrzymuje minusowe temperatury. Jest to roślina kosmetyczna i surowiec zielarski, ale nieumiejętnie stosowana może być rośliną trującą. Roślina ta ma intensywny zapach podobny do kamfory i od wieków stosowana była do odświeżania powietrza, pielęgnacji skóry oraz celów zdrowotnych. Bylica boże drzewko jest źródłem olejków aromaterapeutycznych o silnych właściwościach odstraszających owady. Dawniej jej liście umieszczano w szafach i szufladach, by odstraszać mole.

Zioło to było tradycyjnie stosowane w bukietach, które trzymane były w kuchni, by chronić przed natrętnymi muchami. Natomiast świeże liście bylicy boże drzewko wcierano w skórę, by naturalnie odstraszać komary. Uważano, że to roślina magiczna, w związku z tym służyła do odpierania złych duchów. Aktualnie w kościele katolickim ziele bylicy boże drzewko używane jest jako kadzidło.

Dawniej, jednym z tradycyjnych sposobów stosowania tej rośliny w pielęgnacji skóry (w tym również skóry głowy) było moczenie jej liści z pokrzywą, szałwią i rozmarynem. To połączenie miało przeciwdziałać powstawaniu infekcji skóry. Również dziś warto sięgnąć po ziele bylicy, które może służyć jako naturalny kosmetyk na dolegliwości skórne. Jej liście zawierają olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwas foliowy, kwas salicylowy, kwasy fenolowe czy kumarynę. Pomimo wielu właściwości oraz długiej historii stosowania bylica boże drzewko stała się zapomnianą rośliną leczniczą, którą zastąpił piołun.

Właściwości lecznicze bylicy boże drzewko:

  • to aromatyczna i gorzka roślina, która reguluje trawienie, pozytywnie wpływa na pracę wątroby,
  • ułatwia przepływ i wytwarzanie żółci oraz soków trawiennych, 
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne,
  • obniża gorączkę, działa antyseptycznie, przeciwrobaczo, tonizująco, 
  • usuwa pasożyty z jelit,
  • zmniejsza obfite miesiączki oraz je reguluje, 
  • przyspiesza gojenie się ran i tamuje krwawienie, 
  • odstrasza komary,
  • używana jest w kąpielach aromaterapeutycznych oraz w formie okładów w leczeniu chorób skóry, 
  • zmniejsza bóle menstruacyjne, skurcze oraz zaburzenia układu moczowego, 
  • podobno przyspiesza wzrost włosów i brody,
  • była stosowana jako naturalne lekarstwo na dżumę, zakażenia dróg oddechowych i moczowych, zapalenia oskrzeli oraz ukąszenia m.in. węży, pająków i skorupiaków, 
  • wkładano ją do poduszek, by ułatwiać zasypianie,
  • używano jej do leczenia zaburzeń układu moczowego, kaszlu, bólu, zarazy, 
  • stosowano w pielęgnacji skóry szczególnie problematycznej oraz do pielęgnacji włosów, 
  • napar z ziela bylicy boże drzewko był stosowany w celu leczenia różnych dolegliwości trawiennych oraz poprawy apetytu.
  •  Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki czemu zmniejsza trądzik, łuszczycę czy egzemę.
  • Ponadto warto stosować ziele bylicy bożego drzewka, by ukoić dyskomfort skóry po opalaniu.

Zastosowania kulinarne bylicy:

  • młode pędy charakteryzuje gorzko-cytrynowy smak, warto stosować je w niewielkich ilościach jako dodatek do aromatyzowania sałatek, ciast i octu, 
  • jako napar do picia,
  • we Włoszech jest popularną przyprawą oraz gotowany jako warzywo.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione